Belföld

A Fitch szerint késhet a magyar euró

2010-ig csak Szlovákia képes csatlakozni a visegrádi országok közül az euróövezethez - állítja a hitelminősítő intézet, mely azzal számol, hogy hazánk a céldátumhoz képest egy-két évet csúszhat.

Magyarország csupán a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén csatlakozhat 2010-ben az euróövezethez – hangzott el a Fitch Ratings kedden Londonban tartott szemináriumán, mely a közép-európai uniós tagországok eurókonvergenciáját tekintette át.

A cég térségi elemzéseiért felelős igazgató, David Heslam – az MTI kérdésére, hogy a Fitch mekkora csúszást valószínűsít – azt mondta: nagyon sok függ “a következő kormánytól”, de Magyarország jó eséllyel a céldátumhoz képest egy-két évvel később léphet be a valutaunióba. Szlovákia számára ugyanakkor már 2008-2009-re lehetővé válik az euróövezeti tagság – hangzott el az előadáson.

Az EU-hoz tavaly csatlakozott tágabb kelet-európai térségben azonban még csak nem is Szlovákia konvergencia-teljesítménye a legjobb: a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője, a Standard and Poor’s éppen kedden jelentette be Londonban, hogy stabilról felminősítést valószínűsítő pozitívra javította Litvánia “A mínusz” szintű devizaadósi besorolásának kilátását, mivel szerinte a balti köztársaság akár már 2007-ben, de “2008-nál semmiképpen sem később” csatlakozhat a valutaunióhoz.

A Fitch Ratings keddi londoni konferenciáján elmondták, ahhoz, hogy Magyarország 2010-ben az euróövezet tagja legyen, 2007-2008-ban a GDP-érték 2,0 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást kellene végrehajtania. Ez a második legnagyobb kiigazítási követelmény a térségben: Szlovákiának 2007-ben alig fél százalékos, Csehországnak 2007-2008-ban 1,5 százalékos, Lengyelországnak ugyanezen időszakban 2,1 százalékos GDP-arányos költségvetési korrekció végrehajtására van szüksége az euróövezethez való csatlakozáshoz..

Drámai fordulat negatív irányban

A szakkonferencia egy másik előadója nem tartotta kizártnak, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország az unióba várhatóan 2007-ben belépő Bulgáriával egy időben csatlakozik az euróövezethez, jóllehet a másik 2007-es EU-tagjelölt, Románia a többiekhez képest “évekkel lemaradva” lehet csak valutauniós tag. Heslam a Cityben tartott szakkonferencián azt mondta: Magyarországon, csakúgy mint a másik három térségbeli EU-tagállamban a közelgő választások jelentik a legnagyobb akadályát a 2006 előtti érdemi költségvetési reformoknak.







Az irány jó
Katona Tamás a Fitch Ratings szemináriumán elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: a makrogazdasági adatok nem támasztják alá, és az Európai Unió Bizottsága sem látja összességében úgy, hogy Magyarország ne tudná tartani a 2010-es céldátumot.  A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára elismerte ugyan, hogy az Európai Bizottság néhány vonatkozásban kritikát fogalmazott meg, de hozzátette: a testület úgy látja, hogy az ország gazdasága jó irányban halad.  “A Fitch értékelésében Magyarország megítélése egy korábbi időszak adatain alapszik, amikor az ország még nem állt vissza az export- és beruházás vezérelt gazdasági növekedésre” – mondta Katona Tamás.  Az államtitkár hangoztatta: 2003 nyarától jelentős kiigazítás történt, amely 2004 végére lezárult, és mintegy fél év múlva várható az, hogy az eredmények már tükröződni fognak az ország megítélésében.

A hitelminősítő londoni szemináriumán David Riley, a Fitch vezérigazgatója Heslam előadásához azt a kommentárt fűzte, hogy “drámai” az a fordulat, amely az utóbbi néhány évben Magyarország és Szlovákia gazdasági megítélésében végbement, Magyarország kárára és Szlovákia javára. Riley szerint “a Meciar-féle Szlovákia” nemrég még sereghajtó volt abban a mezőnyben, amelyben Magyarország az élen járt; ez mára majdhogynem megfordult.

A Fitch által a keddi londoni szemináriumon közzétett becslés szerint a nyugdíjpénztári egyenlegeket is tartalmazó államháztartási hiány Magyarországon az idén a GDP 5,1 százaléka lesz, és jövőre is csak 5,0 százalékra csökken. Szlovákia központi deficitje a cég szerint növekedni fog ugyan, de a 2005-re várt 3,3 százalékról 2006-ra is csak 3,5 százalékig.

Romló ostályzatok

Magyarország az egyetlen a térségbeli EU-tagállamok közül, amelynek hosszú futamú szuverén küladósi besorolására (A mínusz) a Fitch leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a magas ikerdeficit kezelhetőségével kapcsolatos aggályai miatt.

A Fitch Ratings január 12-én a magyar forintadósságot már visszaminősítette, az addigi “A plusz”-ról “A”-ra, azzal az indokkal, hogy “a jelentős és makacs költségvetési deficit növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét”. Ha a Fitch az “A mínusz” devizaadósi osztályzatot is lerontja, akkor az a már csak korlátozottan befektetésre ajánlott, spekulatív elemeket is tartalmazó “BBB” sávba kerülne vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik