Belföld

A Fitch-minősítés gyengítette a forintot

Széles árfolyammozgás után 60-70 filléres gyengülésnél állapodott meg a forint szerdán a bankközi devizapiacon, az eurót délután 247,10/30 forinton jegyezték a keddi 246,55/65 forintos árfolyammal szemben. A forint 21 bázisponttal gyengébben, 12,45 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A délelőtti “tespedtségben” hideg zuhanyként érte a piacot a Fitch hitelminősítő intézet bejelentése a magyar belföldi forintadósság visszaminősítéséről, bár csak a bejelentés időzítése okozott meglepetést, a visszaminősítés esélyével november óta lehetett számolni – mondják a piacon. Az “A plusz”-ról “A” kategóriába átsorolás bejelentése után a reggel még 246,40 forintról indult euró jegyzés gyorsan 249 forintig szökött fel, majd mintegy negyed órán belül a kurzus visszabillent a 247 és 248 forint közé.

A megnyugvó piacot délután ismét lökés érte, ezúttal a dollár oldaláról – arekord összegű amerikai külkereskedelmi hiány közzétételének nyomán. A reggel még 189 forint körül jegyzett amerikai valutával délután 187,00/20 forinton kereskedtek, 50 fillérrel gyengébben a keddi 187,50/60 forintos árfolyamról.

A forint gyengülését követve főleg a hosszú lejáratú állampapírok hozama emelkedett a külföldiek eladásai nyomán. Napközben az állampapírpiacon is korrekció ment végbe, a hozamszint azonban még így is 1-9 bázisponttal maradt magasabban a keddi szinteknél.

Viszonylag kis mozgás volt a forintkamatok körében. Az overnight és a tomnext üzleteket 10 bázisponttal magasabb kamatra, 9,50/60 százalékon kötötték, a hosszabb lejáratokon továbbra is egy közeli 50 bázispontos, 3 hónapon belül pedig 100 bázispontos kamatcsökkentéssel számol a piac annak ellenére, hogy a nap folyamán elemzők részéről hangzott el olyan vélemény is, hogy a Fitch-visszaminősítés csak az első volt a sorban. A költségvetési hiány szükségesnél lassúbb visszaszorítása más intézeteket is a besorolások felülvizsgálatára késztethet – vélik a piacon. A jövő kedden megjelenő éves inflációs adat támpontul szolgálhat a kamatcsökkentési várakozásokhoz – mondják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik