Belföld

Állami garancia a “fészekrakóknak”

A fiatalok lakáshoz jutása érdekében a bankok által nyújtott hitelek egy részére kezességet vállal az állam február 1-től - erről írtak alá hétfőn szándéknyilatkozatot a kormány és Magyar Bankszövetség képviselői.

Az eddigi lakástámogatási rendszer új elemekkel bővül azáltal, hogy a 30 év alatti fiatal párok minimális önerővel, vagy akár önerő nélkül – a szociálpolitikai támogatás igénybevételével – is lakáshoz juthatnak – mondta Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter hozzátette: a garancia vállalás idei költségvetési hatása 3 milliárd forint lehet.

Az új lakásprogram a fészekrakást támogatja az ingatlanbefektetések helyett – fogalmazott Kolber István. A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a fészekrakó program összege 30 milliárd forint.

A bankok támogatják a garancia vállalással bővülő lakásprogram kiterjesztését, hiszen az további üzleti lehetőséget jelent a pénzintézeti szektornak – jelentette ki Erdei Tamás. A bankszövetség elnöke hozzáfűzte: az elmúlt 4 év alatt 1600-1700 milliárd forint értékben helyeztek ki lakáshiteleket a bankok.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik