Belföld

36 millió euró az új EU-tagok kisvállalkozóinak

Az Európai Bizottság 36 millió eurós programot jelentett be hétfőn a kis- és középvállalatok támogatására, amely az Európai Unió tavaly csatlakozott új tagállamaib javítaná a cégek hitelhez jutási lehetőségeit.

A kezdeményezés gyakorlatba ültetését az EU saját pénzügyiintézményei – köztük az Európai Beruházási Bank (EIB) -, illetve más nagy nemzetközi pénzintézetek irányítják majd, mint például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A központi uniós segítség évi 6 millió euró, amelyhez a részt vevő pénzintézetek ennek ötszörösét teszik hozzá. A bizottság elsősorban új hitellehetőségek nyitását, illetve hitelgaranciák vállalását ösztönzi és támogatja a programmal.

A döntést bejelentve Günter Verheugen ipari EU-biztos elmondta: még bővítési felelősként szerezte azt a tapasztalatot, hogy az új tagállamokban a kis cégeknek nagyon meg kell küzdeniük a pénzügyi segítség megszerzésért. Brüsszelben ezért azt remélik, hogy a kezdeményezéssel a vállalkozók sikeresen továbbfejlesztik üzletüket és munkahelyeket teremtenek.

Az EU-ban a vállalatok 90 százaléka kisvállalkozás. A hitelhez jutásban azonban nehézségeik vannak a nagyobb kockázat, a kisebb nyereségkilátások és a bankok számára magasabb költségek miatt. Az új Európai Bizottság egyik fő célkitűzése, hogy mindenekelőtt az új tagállamokban visszaállítsa a hitelintézetek bizalmát a kisvállalkozások iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik