Belföld

Újabb állami megbízást kapott az Elender-utód

Ismét állami pályázatot nyert az Euroweb Rt., amelynek egyik közvetett kistulajdonosa Kóka János gazdasági miniszter - jelent meg a pénteki Népszabadságan.

Mintegy két hónapja több ezer – úgynevezett “dial up” – internetszolgáltatási hely kiszolgálására kötött keretszerződést a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a Matáv-tulajdonú Axeleróval, a GTS-Datanettel és az Eurowebbel.

Kóka máig megtartott cége, a Rumed 2000 tavaly tavasszal eladta az Elender nevű internetszolgáltatóban meglévő résztulajdonát az amerikai tőzsdén jegyzett Euroweb Internationalnek – az Euroweb Rt. anyavállalatának -, amiért cserébe a pénz mellett 300 ezer dollár értékű Euroweb International-részvényt kapott: ez a cég tőkéjének mintegy egy százalékát teszi ki.

Törő Csaba, az Euroweb elnök-vezérigazgatója a Népszabadság kérdésre kijelentette: elutasítja annak bárminemű sugalmazását, hogy kapcsolat lenne a pályázat megnyerése és Kóka János miniszteri posztja között.

A Matáv-tulajdonú Axelero 2006. márciusig 15 600 pont kiépítését és működtetését vállalta havonta és darabonként 1088 forintért, a GTS-Datanet ugyanilyen határidővel 14 400 pontot hozhat létre 950 forintért, az Euroweb pedig hétezer kapcsolat kiépítését kapta meg 2006. november végéig egyenként 1144 forintért. (Ez számítások szerint – teljes kiépítettség esetén havonta – az Axelerónak 17, a GTS-Datanetnek 14, az Eurowebnek pedig nyolcmillió forintot hoz a konyhára.)

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) december 31-én tette közzé a Sulinet további három- éves fejlesztésére kiírt, 2004 áprilisában zárult pályázatának eredményét. A nyertes mindkét részfeladatban az Elender – ma már Euroweb – lett:a cég a program keretében ötezer Sulinet-szolgáltatási pont kiépítéséért három év alatt számításaink szerint 1,6 milliárd forintot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik