Belföld

Hazánkban is nyomul a Chiquita Banana

A Napi Gazdaság információi szerint a hollandiai bejegyzésű Chiquita Banana BV megszerezte a jászberényi Atlanta Pannónia Termelési Kft. (APT) 99 százalékos üzletrészét.

Értesülések szerint az ügylet hátterében egy logisztikai bázis kialakítása húzódik meg. Az amerikai érdekeltségű Chiquita, a világ egyik legnagyobb banántermelője és -kereskedője, az APT átvételével ugyanis nem termelő vagy kereskedő céghez jutott hozzá, hanem egy ingatlanok bérbeadásával foglalkozó társasághoz.

A Chiquita két évvel ezelőtt, 2003-ban vette át az Atlanta Groupot, Európa legnagyobb – németországi székhelyű – frissgyümölcs-kereskedőjét. Az Atlanta, amely továbbra is önálló cégként folytatja működését, Kelet-Európában szinte minden államban képviseltette magát korábban.

A magyar Chiquita egyébként nemcsak banán, hanem más gyümölcsök értékesítésével is foglalkozik. Az Atlanta legfőbb tevékenysége a banánimport volt, ami egybeesik a Chiquita főbb tevékenységével. Az Atlanta önállóságának utolsó évében mintegy 1,1 milliárd dollár forgalmat bonyolított le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik