Belföld

Az OTP már közölte az új THM-et

Január elsejétől ugyan minden lakossági szerződésnek tartalmaznia kell a THM mutatókat, egyelőre csak az OTP tud konkrét számot mondani az új THM-ekről – adta hírül a Népszabadság.

Az OTP által kalkulált új THM értéke – a kötelezően kiszámolandó – 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén az állami kamattámogatású konstrukciókban egyenletes törlesztés mellett fix kamatozással új lakásra 7,62 százalék, használt lakásra 11,50 százalék. A piaci kamatozású lakáshitelnél a THM 19,11 százalék, az euró-, illetve svájcifrankalapú lakáshiteleknél 7,45 és 6,11 százalékos a THM.

A hiteldíjmutató bevezetésének célja az volt, hogy ennek segítségével az ügyfelek a reklámok dzsungelében is megtudják, valójában mennyibe kerül a hitelfelvétel, illetve a pénzintézetek konstrukcióit egy valós, egyértelmű adat révén korrektül össze tudják hasonlítani. Mindeddig azonban a THM-et nem minden kölcsönnél kellett feltüntetniük a bankoknak. Az új mutatót viszont már kötelezővé tették a lakás- és devizaalapú lakáshitelek, valamint az állami támogatású lakáshitelekre is, és olyan költségeket is tartalmazniuk kell, amelyekkel a régi módszer szerint nem számoltak a bankok. Ilyen költség például a hitelbírálati, a folyósítási és az értékbecslési díj – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik