Belföld

Németországba szállítanák a magyar intervenciós gabonát

Magyarország az eddig intervencióra ajánlott 3 millió tonna gabonából 2 millió tonnát tervez Németországban tárolni, amennyiben Brüsszel engedélyt ad a külföldre szállításra.

A magyar gazdák az idei jó termésnek köszönhetően december 23-ig 3,04 millió tonna gabonát – főként búzát és kukoricát – ajánlottak fel az Európai Uniónak intervencióra. A felajánlott nagy mennyiség intervenciós raktárakba helyezése Magyarországon nehézségekbe ütközik, ezért keresnek a gabona számára Németországban tárolási lehetőséget.

Német illetékesek ezzel összefüggésben elmondták, Magyarországnak engedélyt kell kérnie Brüsszeltől, hogy külföldön tárolhassa az intervenciós gabonát, de az engedélyt eddig általában megadták: Németország például a 90-es évek elején Belgiumban és Hollandiában tárolta intervenciós gabonáját. A német és a magyar illetékesek január elején tárgyalnak az ügyről, s egyebek között rendezik a szállítási költségek kérdését is.

Az idei gabonatermés Magyarországon eléri a 16,5 millió tonnát, amely duplája a tavalyinak. A belföldi felhasználás mintegy 8,5 millió tonnát tesz ki, a fennmaradó hányad nagy részét külpiacokon értékesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik