Belföld

Gazprom-Rosznyefty fúzió januárban

A Gazprom orosz gázipari monopólium a terv szerint januárban fuzionál a Rosznyefttel anélkül azonban, hogy a Rosznyefty újonnan megszerzett egységére, a Juganszkra is kiterjedne az összeolvadás - jelentette az orosz média Dimitrij Medvegyevre, a Gazprom igazgatótanácsának elnökére hivatkozva.

Medvegyev, aki egyben a Kreml hivatalvezetője, és Putyin elnök befolyásos szövetségese ezzel cáfolta German Gref gazdasági miniszternek tegnapi közlését arról, hogy a fúziót halasztani kell addig, amíg az új vállalati struktúrát nem tisztázzák. A Rosznyefty 9,4 milliárd dollárért jutott a Jukosz legfontosabb termelőegységéhez, a Juganszknyeftyegazhoz.

A Gazprom és a Rosznyefty összeolvadásával a mostani 39 százalékról 50 százalékra emelkedne a gázpiac felett gyakorolt állami ellenőrzés, egyben megnyitnák a részvényvásárlási lehetőséget is a külföldiek előtt. A Gazprom jegyzése szerdán esett a fúzió elhalasztásáról szóló hírre, csütörtökön viszont 1,27 százalékkal 75,7 rubelre emelkedett ismét a korai kereskedésben.

A Juganszk-hadművelet

Karácsony előtt egy meglehetősen kétes körülmények között lebonyolított árverésen az addig ismeretlen Baikalfinanszgroup nevű cég vette meg 9,3 milliárd dollárért a Jukosz legértékesebb termelőegységének, a Juganszknyefytegaz (Juganszk) részvényeinek 76,6 százalékét. A Rosznyefty állami olajcég azonban ezek után pár nappal megvásárolta a Juganszk oljacég árverésen nyertes titokzatos vállalat, a Baikalfinanszgroup száz százalékát, ezzel az orosz állam lett a cég új tulajdonosa. A Juganszk elemzők szerint tranzakciók során végül a Gazpromhoz fog kerülni, s ezzel a Kreml szája íze szerint alakul a tulajdonviszony.

A Menatep hiába kért csődvédelmet a Jukosz részére egy texasi bíróságon, amely átmeneti moratóriumot rendelt a vállalat minden eszközére. Az állam azonban ennek ellenére kiírta az aukciót és az árverésen a fentebb említett, ismeretlen befektetői csoport (a Baikalfinanszgroup) megszerezte az egyik legnagyobb orosz termelővállalatot.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik