Belföld

Feltámadhat a váci Forte

Felszámolás után, új céget alapítva 2005-ben talpra állhat a váci Forte Fotókémiai Rt. A cég a 800 milliós tartozását 17 hektáros területének értékesítéséből fedezi.

A Forte vezetője, Kummer Béla elmondta: a főként exportra termelő társaság a dollárárfolyam zuhanása miatt az elmúlt két évben 400, majd 160 millió forintos hiányt halmozott fel, s mivel nem talált pénzügyi befektetőt a veszteség ellensúlyozására, jelenleg felszámolás alatt áll.

Most azonban két külföldi partnere – a francia Berger és a német Filmotech vállalat – jelezte, hogy megvásárolna az rt. több mint 17 hektáros területéből 2,5 hektárt, aminek értéke alapul szolgálhat a Fortével egy közös új cég alapításához.

Így jövőre a jelenlegi 270-ről 170-re csökkentve a létszámot ismét versenyképes vállalatként indulhat a piacon a Forte. A cég fekete-fehér filmjei ugyanis továbbra is keresettek külföldön – mondta az igazgató.

Az rt. jelenleg fennálló 800 millió forintos tartozását a felszámoló Reorg Rt. kész kiegyenlíteni a Forte még meglévő 15 hektáros területe ellenében, e helyen lakótelep épülhet majd.

A Forte több hónapos kényszerszünetet követően egy hete ismét termel, s ennek nyomán ebben az idén várhatóan 600 millió forint árbevételt könyvelhet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik