Belföld

Draskovics: karcsúbb államra van szükség

A Draskovics Tibor szerint a kormány határozott szándéka, hogy a következő évben folytassa az államigazgatás korszerűsítését, az állami feladatok felülvizsgálatá és az állam karcsúsítását.

“Széles körű társadalmi egyetértés van abban, hogy mi is szeretnénk nagyon gyorsan olyanná válni, mint amilyennek ma Nyugat-Európát látjuk, mind gazdasági fejlettségben, mind az életkörülményekben” – mondta a miniszter. Draskovics Tibor szerint az ország jövőre újabb lépést tesz a maastrichti kritériumok teljesítése irányban, az euró bevezetése szerinte nem cél, hanem a fejlett nyugat-európai államok utolérésének eszköze. A kormány dolga az, hogy minden oldalról segítse a gazdaság kiegyensúlyozott fejlődését, az életszínvonal emelkedését az országban. “Fél év alatt teljesíteni lehetne a maastrichti kritériumokat, de akkor kő kövön nem maradna” – mondta.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a gazdasági fejlődés egyik alapvető feltétele, hogy az állam a mostaninál jóval hatékonyabban végezze az állami feladatokat. “Az is alapvető ebben a tekintetben, hogy az állam csak azt szabályozza, amit feltétlenül szükséges, és azt konzisztensen tegye” – tette hozzá.

Önmagában abból, hogy több pénzt fordítunk az állam működtetésére, alapvetően nem változnak meg a dolgok. Példaként említette, hogy az elmúlt három év alatt nagyjából 70 százalékkal nőtt reálértéken az igazságszolgáltatásra fordított kiadás Magyarországon. “Ha azonban az embereket megkérdezzük, hogy elégedettek-e az igazságszolgáltatással, a biztonságérzetük nőtt-e, valószínűleg nemleges lesz a válasz” – mondta a miniszter.

A jövő évi folyamatokkal kapcsolatban Draskovics Tibor elmondta, hogy megítélése szerint az infláció már a jövő év első hónapjaiban jelentősen csökken és a gazdasági növekedés éves szinten 4 százalék körül lesz. A pénzügyminiszter kiemelte: az adórendszer változtatása és az infláció mérséklődése révén a reálbér-növekedés 2005-ben 3,5 százalékra tehető majd. A pénzügyminiszter egyszersmind a monetáris kondíciók javulását várja, arra számít, hogy a kamatszint csökken és olyan árfolyamszint alakul ki, amely tovább növelheti az ország export-teljesítményét. A pénzügyminiszter aláhúzta: a beruházások és az export hozzávetőleg 8 százalékkal bővül 2005-ben, az államháztartási hiánya mérséklődik és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 59 százalék alá esik vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik