Belföld

Adókedvezmény a szökőár károsultjain segítőknek

Azok a magánszemélyek, akik pénzadományt juttatnak a dél-ázsiai szökőár mentési munkálataiban részt vevő, közhasznú besorolással rendelkező karitatív szervezeteknek, szja-kedvezményként a pénzadomány 30 százalékát, évi maximum 50 ezer forintot levonhatnak adójukból.

Az APEH MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az adókedvezmény igénybevételéhez igazolást kell kapniuk 2005. január 31-ig az adománnyal támogatott közhasznú szervezettől, amelyen mind az adományozó, mind az adományozott nevét, címét, adóazonosító jelét, illetve adószámát fel kell tüntetni. Emellett ugyancsak rá kell írni az igazolásra az adomány összegét és célját, valamint a közhasznúság fokát is meg kell jelölni az adott dokumentumon.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kiemelten közhasznú szervezetek esetében az összevont adókedvezmény felső határa 100 ezer forint. Az adókedvezmény csak a szakszerűen kiállított igazolás esetén vehető igénybe – hívja fel a figyelmet az APEH.

Az adóhatóság szerint a vonatkozó adótörvény a társasági adóalanyok számára is biztosít kedvezményt a pénzben, vagy természetben nyújtott adományok után, ha azok megfelelnek a törvényi követelményeknek.

Amennyiben az adományozó a pénz vagy természetbeni adománya után kedvezményt kíván érvényesíteni, célszerű a támogatni kívánt szervezetnél érdeklődnie, hogy jogosult-e a kedvezményhez szükséges igazolás kiállítására – áll az APEH dokumentumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik