Belföld

Vésztervre is szükség lehet a romániai adócsökkentésnél

A szerdán esküt tett új román kormány adócsökkentő kormányprogramja mellett szükség lehet egy vésztervre is, arra az esetre, ha megbomolna az egyensúly - írta elemzésében Románia egykori pénzügyminisztere , Daniel Daianu.

A kilencvenes években szolgált Daniel Daianu Ziarul Financiar című lapban megjelent cikke szerint az adócsökkentő pénzügyi döntések mellett szükség van egy vésztervre is.


Az új román kormány adócsökkentő politikája előnyeit méltatva azt írta, hogy az intézkedés beleilleszkedik a közép- és kelet-európai adóversenybe (Szlovákiában idén januártól van egységes, egykulcsos személyi jövedelemadó, társasági adó és áfa, 19 százalékon), majd így folytatta: “Ha az adócsökkentést megvalósítják, akkor, ha minden más változatlan marad, az első hatás a költségvetési bevételek csökkenése lesz, legalábbis az első időszakban. Így már most gondolkodni kell egy ‘B-terven’, amellyel kézben tartható a helyzet jelentős egyensúlybomlás esetén. Ebben tervben gondoskodni kell a költségvetési kiadások csökkentéséről, a tőkeszámla felszabadításának elhalasztásáról, a kamatcsökkentés lassításáról, a fogyasztási hitelek korlátozásáról, a közvetlen inflációs célkövetés elhalasztásáról”.

Daianau rámutatott, hogy a legközelebbi időszakban rendkívül szoros együttműködésre lesz szükség a kormány és a központi bank között, a makrogazdasági hatások kezelése végett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezette új román kormány programja jelentős adócsökkentést és adóreformot tartalmaz.


A kormányprogram szerint egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót kell bevezetni. Ezzel a társasági nyereségadó 16 százalékra csökkenne a mostani 25 százalékról. Az osztalékadót változatlanul 5 százalékon akarják tartani természetes személyek és 10 százalékon jogi személyek számára.


Az áfát is 16 százalékra csökkentenék a jelenlegi 19 százalékról. A személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa ugyancsak 16 százalékos lenne már jövőre, a jelenlegi, 18-40 százalékos kulcsok helyett. A társadalombiztosítási járulékokat 2006-tól kezdenék csökkenteni. 

Az új kormány sürgősségi rendelettel akarja módosítani a költségvetési törvényt, hogy az új adórendszer januárban indulhasson. Az adókönnyítést az adócsalás, adóelkerülés szigorúbb üldözésével és büntetésével akarják kísérni.

A román lapok arra is rámutattak, hogy a legkisebb jövedelműek veszíteni fognak a 16 százalékos személyi jövedelemadón, mert egyszersmind eltörölnék a különböző adócsökkentő kedvezményeket, például a gyermekek után járókat. Ennek ellensúlyozására is készül terv, de a havi 7,5 millió lejnél többet keresők nem számíthatnak semmiféle kedvezmény megtartására, mert ettől a szinttől az adócsökkentés már ellensúlyozza a megvonandó kedvezményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik