Belföld

Az utaztatók vállalják a kárenyhítést

A FigyelőNet által megkeresett utazási irodák az erről szóló kormányrendeletnek megfelelően igyekeznek enyhíteni a még el nem utazott utasok kárát.

A délkelet-ázsiai szökőár miatt a phuketi és Maldív-szigeteki utazásuktól elállni kívánók érdekében a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) azt javasolta tagjainak, hogy tegyenek meg mindent a kárenyhítésért.

A közlemény szerint a MUISZ azt javasolja a magyar utazási irodáknak, hogy miután gondoskodtak utasaik biztonságáról, a vis maior helyzetben ellehetetlenült utazások helyett ajánljanak fel más szolgáltatást, és a szolgáltatóktól visszakapott kárenyhítés összegét maradéktalanul fizessék vissza az utasoknak.

Az irodáknak tehát a katasztrófa sújtotta térségekben tartózkodó utasok részére minden segítséget meg kell adniuk, hogy biztonságba kerüljenek, akár úgy is, hogy soron kívül hazautaztatják őket.

Az el nem utaztatott utasok azt követően állhatnak el a szerződéstől vis maiorra hivatkozva, hogy a külügyi tárca a délkelet-ázsiai térségbe való utazással kapcsolatos közleményét közzétette.

Az utazási szerződésről szóló kormányrendelet alapján – minthogy nem a saját érdekkörében felmerült okból álltak el – az utasok az eredetivel azonos értékű helyettesítő szolgáltatást igényelhetnek, amennyiben arra az utazási vállalkozó más helyszínen, illetve időpontban képes.

A FigyelőNet magánemberként olyan thaiföldi utakkal kapcsolatban keresett meg utazási irodákat, amelyek a cunami által érintett régióba szólnak. Az irodák mindegyike felajánlott másik utat a befizetett út helyett Koh Samuira, illetőleg Pattayara, amelyeket a Külügyminisztérium biztonságosnak ítélt meg a korábban kiadott közleményében. Ilyen utak esetében egyébként nem is élhetnek lemondási jogukkal azok, akik már eleve ide fizettek be. A most jelentkező utazni vágyóknak inkább egyéb távoli desztinációkat javasoltak az irodák, mint például Dubai.

A Külügyminisztérium adatai szerint a térségben mintegy 400 magyar állampolgár tartózkodott a természeti katasztrófa vasárnapi bekövetkeztekor. Thaiföldön mintegy 200, a Maldív-szigeteken 150-200, Srí Lankán pedig mintegy 20 magyar állampolgár volt.

A minisztérium több magyart is eltűntként tart számon a szökőár sújtotta térségben és nyolc nyolc magyar sérültről tud. Hatot közülük már kiengedtek a kórházból, egyet a thaiföldi Phuket sziget kórházában, egyet a thaiföldi főváros, Bangkok egyik kórházában ápolnák. Állapotuk nem súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik