Belföld

Terjeszkedésre költené az osztalékot a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) tervei szerint az idei nyereséget nem fizetnék ki osztalékként, a cég az egymilliárdos profitot inkább akvizíciókra fordítaná.

Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója az idei évvel kapcsolatban elmonda: a bevétel várhatóan eléri a 2,1 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig az egymilliárdot. A bevétel 53 százalékát a kereskedési bevételek teszik ki, 30 százaléka a kibocsátóktól, 17 százaléka információ értékesítésből származik. A költségek az év végéig várhatóan nem haladják meg az 1,1 milliárd forintot, így alakul ki az 1 milliárd forintos eredmény.

A nyereséget a menedzsment megelőlegezett javaslata szerint visszaforgatják, és nem fizetnek osztalékot – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke, hozzátéve, hogy erről a végső döntést a tulajdonosok hozzák majd meg.

A menedzsment osztalék-felhasználási javaslatának fő oka az – tért ki az indoklásban a részletekre a BÉT-elnök, hogy a tőzsde több akvizíció előtt áll. A BÉT saját forrásai a Budapesti Árutőzsde részvényeinek megvásárlására elegendőek, de a Keler Rt. tervezett megszerzéséhez, valamint a regionális stratégia megvalósításához több tőkére van szükség. Ezért a BÉT azt is tervezi, hogy jövőre új részvények kibocsátásával szerez forrást, ezt követően pedig megvalósulhat a BÉT részvények tőzsdei bevezetése is.

A tőzsdeelnök közölte: tudomása szerint a Magyar Nemzeti Bank 2005 közepén tervezi értékesíteni az elszámolóházban valamint a Budapesti Értéktőzsdében meglévő részesedését.

A BÉT 2005-re 1,8 milliárd forint bevételt és 500-600 millió forint körüli adózott nyereséget tervez. A nyereségtervet 8 milliárd forintos napi átlagos forgalommal kalkulálta a BÉT. Ha azonban a napi forgalom a 2004. évi 10 milliárd forint körül alakul, akkor a nyereség elérheti a 700-800 millió forintot – tette hozzá a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik