Belföld

A S&P nem minősíti vissza a katasztrófa sújtotta országokat

Nem érinti az ázsiai szökőártól sújtott országok szuverén hitelminősítését a katasztrófa, mert az újjáépítési beruházások fenn fogják tartani a térség gazdasági növekedését - derült ki a Standard and Poor's szerdai állásfoglalásából.

A nemzetközi hitelminősítő térségi elemzői szerint “tragikusan hatalmas” az érintett országok által emberéletekben elszenvedett veszteség, a GDP-re gyakorolt hatás azonban várhatóan mérsékelt lesz, főleg az elpusztított területeken elengedhetetlenül elkezdődő, gyors helyreállítási munkálatok miatt, amelyek kiugró beruházási értéket jelentenek majd.

A hitelminősítő állásfoglalása szerint elsősorban a Maldív-szigeteken és Sri Lankán lehet a legnagyobb kár a turizmus visszaeséséből, mivel ezeknek az országoknak a gazdasága és keményvaluta-forrásai meglehetősen szűk bázisúak, de az idegenforgalom középtávon helyre fog állni, ugyanúgy, ahogy az indonéziai Balin is helyreállt a 2002-ben elkövetett bombamerénylet után.

A nemzetközi adományok enyhíteni fogják az érintett országok fizetési mérlegeire nehezedő nyomást. Az ázsiai gazdaságok az elmúlt években egyébként is rendre ellenálltak több környezeti, társadalmi és gazdasági sokkhatásnak, és folyamatosan magas növekedéseket produkáltak. A katasztrófától sújtott országok gazdasági és pénzügyi szerkezetének alapjai jórészt érintetlenek maradtak – áll a Standard and Poor’s gyorselemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik