Belföld

Enged az MSZP közbeszerzési ügyben

Az MSZP átdolgozza a közbeszerzési törvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek - olvasható a Népszabadságban.

A köztársasági elnök úgy vélte, a kilencvenszázalékos többséggel elfogadott törvény ellentétes az uniós közbeszerzési szabályokkal, ezért megfontolásara visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt.

Az MSZP frakcióvezetője szerint az önkormányzati tulajdonú vállalkozások számára az elnöki vétó dacára is célszerű kedvezményeket adni.


A törvény módosítását Bakonyi Tibor és Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselő kezdeményezte, nemcsak a szocialista képviselők, hanem az ellenzék nagy részének egyetértésével. Kívánatosnak tartották, hogy az önkormányzati tulajdonú vállalkozásokat kivegyék a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ezzel egyértelműbb viszonyokat teremthetnek, mert a helyhatóságoknak nem kell az egyes közszolgáltatásokra létrehozott cégeiket pályáztatni.

Lendvai Ildikó álláspontja az, hogy az üvegzsebprogram révén az önkormányzatok gazdálkodása pályáztatás nélkül is átlátható: a szerződések nyilvánosak, így a helyhatóságok saját vállalkozásaikkal sem köthetnek a közösség számára nyilvánvalóan előnytelen megállapodást.

Az MSZP frakciótól szerezett információk szerint,  eleget téve Mádl Ferenc kérésének a parlament ismét áttekinteni majd az uniós közbeszerzési szabályokat, és tájékozódik, miként működnek az önkormányzati tulajdonú közvállalkozások a közösség régebbi tagállamaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik