Belföld

A Deutsche Bank is megszólalt a Jukosz-ügyben

A Juganszk megvásárlásában érdekelt Deutsche Bank arra kérte a Jukosz-ügyben eljáró amerikai bíróságot, hogy állapítsa meg saját illetéktelenségét az ügyben, és szüntesse be a tárgyalást. Közben a Jukosz azt kéri a bíróságtól, hogy legkevesebb 20 milliárd dollár kártérítésre ítélje a Juganszknyeftyegaz megszerzőit.

A Deutsche Bank szerdán nyilvánosságra hozott beadványa szerint az amerikai bíróságnak semmi köze az orosz állam és egy Oroszországban honos vállalat adóügyi vitájához, és a Jukosznak sem vagyona, sem üzleti tevékenysége nincs a bíróság joghatóságának területén.


A Jukosz két héttel ezelőtt csődvédelmet kért az amerikai csődtörvény alapján egy texasi, houstoni bíróságtól, és ideiglenes intézkedést kapott, amely eltiltotta az érdekelteket a Jukosz vagyonának megvásárlásától, illetve az ügylet bármiféle támogatásától. Ettől függetlenül a Jukosz fő termelő egységét, a Juganszknyeftyegazt december 19-én elárverezték 9,4 milliárd dollárnak megfelelő összegért, a Jukosz 26 milliárd dolláros adótartozása miatt.


A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap eközben arról ír, hogy az orosz jogi és adórendszert a Jukosz-ügy kapcsán sikerült teljes mértékben lejáratni. A Jukosz-ügy “következményeként a gazdasági adatok érezhetően rosszabbodtak, a tőke menekül, a részvénypiac összeomlott. Jogi és adórendszerünk le van járatva az egész világ szemében, és ez megrendítette kormányunk legitimitását is.” – írja a tekintélyes orosz gazdasági lap. “A nyugati kapcsolataink szükségtelenül megromlottak, a külpolitika égbekiáltó baklövéseket követ el, és, egyenesen meg kell mondani, elvesztettük befolyásunkat a volt Szovjetunió területén. Lehet persze összeesküvésre gyanakodni, de ha a sérelmek könnyeit letörüljük, nem lehet nem észrevenni az orosz állam hiányos civilizációját” – írta az újság a szerdai számában.

A Jukosz arra alapozta az amerikai bíróság illetékességét, hogy pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore Houstonban lakik. A Deutsche Bank beadványa emlékeztet, hogy Misamore alig két héttel a Jukosz keresetének beadása előtt költözött Houstonba.


A Deutsche Bank azért érdekelt az ügyben, mert egy hitelező csoport élén áll, amely az orosz Gazprom számára finanszírozná a Juganszknyeftyegaz megszerzését. Az ideiglenes intézkedés maga is, de egy Jukosz-nak kedvező jogerős bírósági ítélet végképp pereket alapozna meg a Deutsche Bank amerikai érdekeltségei, végső soron vagyona ellen – amelyekkel a Jukosz folyamatosan fenyegetőzik -, ha a bírósági döntéssel szembehelyezkedve részt vállalna a Jukosz-vagyon széthordásában.


Az amerikai bíróság ideiglenes intézkedése miatt a Gazprom közvetlenül kiszállt a Juganszk-árverésből, nem licitált. A Juganszkot egy addig ismeretlen, minden bizonnyal e célra sebtében összehozott befektető csoport, a BaikalFinansgroup vette meg, majd a BaikalFinansgroupot a múlt héten felvásárolta az orosz állami Rosznyeft olajtársaság. A Rosznyeftet a tervek szerint január végéig beolvasztják a Gazpromba.


A Jukosz legújabb bíróság beadványa szerint az árverezés megsértette az orosz versenyszabályokat, és több mint 20 milliárd dolláros kárt okozott a cégnek.


Az eddig ismeretes menetrend szerint a houstoni bíróság legközelebb január 6-án tart tárgyalást a Jukosz-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik