Belföld

OVB: csak jövőre hirdetnek ismét eredményt

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a Magyarok világszövetségének kérésére úgy döntött, hogy az eredetileg szerdára tervezett eredmény-megállapítást január 5-ére halasztja.

Rytkó Emília az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője elmondta, hogy az OVB elnöke a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) delegáltjának kérésére halasztotta el a népszavazás eredményének újbóli megállapítását. A szerdára tervezett ülést megtartják ugyan, de a napirendi pontok között nem szerepel a népszavazás eredményének megállapítása. Közölte azt is: az új jegyzőkönyvek valamennyi szavazókörből megérkeztek az OVI-hoz.

A december 5-ei választás eredményét megállapító OVB-határozatot a Legfelsőbb Bíróság december 14-én semmisítette meg, amely eredményeként 1137 szavazókörben kellett ellenőrizni a jegyzőkönyveket. Ez elvileg a szavazatok újraszámlálását jelenti, amire eddig még nem volt példa az 1997-es választójogi törvény elfogadása óta.

Az országos végeredményt megállapító határozatot az MVSZ és egy magánszemély támadta meg a Legfelsőbb Bíróságon (LB), miután Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke a szavazatok újraszámlálását követelte abban a 1139 szavazókörben, ahol – mint mondták – gyanú merül fel az igen és a nem szavazatok felcserélésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik