Belföld

Juscsenko: Ukrajnát is elérte a rendszerváltás

A Közép- és Kelet-Európában 15 éve kezdődött demokratikus rendszerváltozás kiterjedt keletre, és elérte Ukrajnát, amely a hét végi választáson nemet mondva a önkényuralomra, megerősítette európaiságát - állította a brit Financial Times keddi számában közölt írásában Viktor Juscsenko megválasztott ukrán elnök.

A volt kormányfő leszögezte, hogy a választással Ukrajna jelezte: szabad ország, amely magáénak vallja a modern demokratikus államok politikai értékeit. Az új ukrán vezetés hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Európa egységes és stabil legyen – hangsúlyozta, egyúttal bejelentve, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák azokat a terveket, amelyek Kijevnek az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatait kívánják jelentősen fejleszteni.

Méltatta, hogy megválasztásával a lakosság többsége olyan jövőre szavazott, amelyben az országot a szabadság, a demokrácia és a törvény uralma jellemzi. Megszűnt a félelem és megfélemlítés évtizedes légköre, amelyet a kormány gerjesztett, a lakosság pedig eltűrt. Az ukránok jogot nyertek arra, hogy jövőjükről maguk döntsenek – tette hozzá, kiemelve, hogy mindezt a milliós tömegtüntetések tették lehetővé. 







Magyar méltatás
A magyar kormány megelégedéssel nyugtázza, hogy az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulója rendben lezajlott – áll a kormányszóvivői iroda lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az ukrán társadalom az elmúlt hetekben tanúbizonyságot tett a demokratikus értékek iránti elkötelezettségéről, felelősségérzetéről és hazaszeretetéről, megalapozva ezzel a polgáraiért felelős, az európai értékek mellett elkötelezett Ukrajna megteremtését. A demokratikus alapelvek mellett fellépő választók erőszakmentes megmozdulásai, érettsége számos új és tiszteletre méltó vonással gyarapította a világ közvéleményének az ukrán társadalomról kialakított képét. Magyarország Ukrajna szomszédjaként és barátjaként különösen érdekelt a két ország kiváló kapcsolatainak fejlesztésében, az együttműködés még kiaknázatlan lehetőségeinek hasznosításában. A magyar kormány őszinte rokonszenvvel figyeli Ukrajna törekvését az Európai Unióhoz való közeledésre, és kész arra, hogy az integrációs felkészülésben szerzett tapasztalatok megosztásával is hozzájáruljon Ukrajna európai kapcsolat-rendszerének elmélyítéséhez és megszilárdításához.
A magyar kormány nagy várakozással tekint Ukrajna új vezetőivel kialakítandó konstruktív és szoros együttműködés elé.

Négy fontos változás

Az elmúlt egy hónapban négy fontos változás zajlott le az országban – írta Juscsenko. Egyfelől a választási csalás és önkényuralom elutasításával az ország véget vetett a szovjet rendszert követő időszaknak, és jelezte európai elkötelezettségét. Másrészt a születő civil társadalom bizonyította, hogy erősebb, mint sokan gondolták, és erőszak nélkül is képes úrrá lenni a törvénytelenségeken.

Harmadsorban az állami intézmények – mindenekelőtt a parlament és a legfelsőbb bíróság – ellenálltak a korrupciónak, és olyan rendszer mellett törtek lándzsát, amelyben minimálisra csökken az államhatalommal való visszaélés és a választási manipulációk lehetősége. Bizonyított az ukrán média is, és a jóval kiegyensúlyozottabb tájékoztatásnak köszönhetően a lakosság világosan felismerhette hőseit, és kirekeszthette azokat, akik az ország egységét fenyegetik.

Negyedszer pedig az üzleti világ is egyértelműen kimutatta, hogy kész elfogadható árat fizetni egy olyan kormány létrejöttéért, amelynek működése átlátható, és biztosítja az alapvető szociális szolgáltatásokat. Juscsenko egyúttal biztosította az ország legfőbb partnereit, köztük Oroszországot és az Európai Unió tagországait arról, hogy garantálja az energiaszállítás folyamatosságát, folytatódnak a szabadkereskedelem irányában tett erőfeszítések, és tovább közeledik Kijev az unió felé politikailag is.

Az ország hosszú távú kötelezettségvállalásait tiszteletben tartják, és ő személyesen is arra törekszik, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn Ukrajna összes szomszédjával – húzta alá a cikkben Viktor Juscsenko.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik