Belföld

Juscsenko győzött – jogi támadás és haláleset

Az összes szavazat megszámlálása után 51,99 százalékkal győzött Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt a megismételt második fordulójában vasárnap. Riválisa, Viktor Janukovics nem ismeri el az eredményt, és jogi támadást indít.

Az ukrán választási iroda korábban már kijelentette, hogy Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt megnyerte az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulóját, ugyanis  a szavazatok 99,02 százalékának összesítése alapján a leadott szavazatok 52,22 százalékát, Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő pedig 43,99 százalékát szerezte meg. Bár a jelenleg hivatalban lévő Janukovicsnak ezen az arányon némiképp sikerült javítania, a szavazás végkimenetelét ez már nem befolyásolhatja.

Janukovics bíróságon támadja meg az eredményt

Mindeközben Viktor Janukovics kijelentette, hogy nem ismeri el a választás eredményét és meg fogja támadni azt a bíróságon.
“Biztos vagyok abban, hogy ennek a választásnak a nyertese nem Viktor Juscsenko volt, nyilatkozta a BBC-nek a jelenlegi elnök. Janukovics elmondta, hogy kampánycsapata csaknem ötezer panaszt jegyzett fel a választás során, amelyeket az ukrán legfelsőbb bíróságnak be is nyújtottak. Janukovics igaza mellett azzal is érvelt, hogy a választás során, és a szavazás után meghalt nyolc állampolgár, akik többnyire idős emberek volt, és szívroham következtében haltak meg. Az ő halálukért szerinte a megismételt választás és annak kikényszerítői tehetők felelőssé.

Miniszteri véráldozattal járt a szavazás

Nem szívroham végzett azonban Leonyid Kucsma bizalmi embereként számon tartott Heorhij Kirpa ukrán közlekedési miniszterrel, akinek lővésnyomokat találtak a holttestén, amikor nem sokkal Juscsenko választási győzelme után hétfőn megtalálták Kijev melletti nyaralójában.

A miniszter meg nem erősített értesülések szerint a öngyilkosságot követett el. A Primanews orosz honvédő szervezete honlapján olvasható értesülések szerint Heorhij Kirpát az elnökválasztások után egy lembergi kórházban ápolták, miután Viktor Janukovics kormányfő két fogát kiütötte, mert engedélyezték néhány, Nyugat-Ukrajnából Kijevbe tartó, ellenzéki tüntetőket szállító vonat indulását, és nem tudta rákényszeríteni a vasutasokat, hogy Janukovics mellett szavazzanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik