Belföld

Fizetésképtelen a Jukosz

A Jukosz orosz olajtársaság hétfőn nem tudta pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni, ezért a vezető nemzetközi hitelminősítő, a Standard and Poor's (S&P) a cég hitelképességét a legalacsonyabb, azaz a fizetésképtelen kategóriába sorolta.

A Jukosz egy egy milliárd dollár nagyságrendű nyugati bankkölcsön kamatának törlesztését nem tudta időre teljesíteni, a neves hitelminősítő a nagyvállalatot ezért kedden hivatalosan fizetésképtelennek nyilvánította. Hosszú távú adósságainak minősítése mostantól “D” az S&P-nél. Ezt megelőzően is már gyakorlatilag a katasztrofális pénzügyi helyzetre utaló “CC” minősítése volt a Jukosz-adósságnak.

A Jukosz két nyugati bankkölcsön után is adós még: egy milliárd dolláros hitelkeretet kapott az amerikai Citibank-tól, egy másik 1,6 milliárd dollár értékű kölcsönt pedig közvetve a francia Société Générale folyósított.

Állami kiszervezés

Karácsony előtt egy meglehetősen kétes körülmények között lebonyolított árverésen az addig ismeretlen Baikalfinanszgroup nevű cég vette meg 9,3 milliárd dollárért a Jukosz legértékesebb termelőegységének, a Juganszknyefytegaz (Juganszk) részvényeinek 76,6 százalékét. A Rosznyefty állami olajcég azonban ezek után pár nappal megvásárolta a Juganszk oljacég árverésen nyertes titokzatos vállalat, a Baikalfinanszgroup száz százalékát, ezzel az orosz állam lett a cég új tulajdonosa.

Elemzők szerint a Juganszknak a Rosznyefty által történt felvásárlása azt jelenti, hogy a cég most állami kézbe került, és vélhetően kikerül a Jukosz és annak főrészvényese, a Menatep ügyvédjei által indított jogvitából. A Juganszk a tranzakciók során végül a Gazpromhoz kerül, s ezzel a Kreml szája íze szerint alakul a tulajdonviszony.


A Menatep korábban csődvédelmet kért a Jukosz részére egy texasi bíróságon, amely átmeneti moratóriumot rendelt a vállalat minden eszközére. Az állam azonban ennek ellenére kiírta az aukciót és az árverésen a fentebb említett, ismeretlen befektetői csoport (a Baikalfinanszgroup) megszerezte az egyik legnagyobb orosz termelővállalatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik