Belföld

Dugókat okozhat az új útdíjszámláló rendszer Németországban

Január elsején üzembe helyezik a tehergépjárművek autópályadíj számlázó rendszerét Németországban, de eddig több mint egymillió kamionra még nem vásárolták meg a fedélzeti egységet, így hatalmas dugók várhatók.

Mivel eddig 300 ezer darab fedélzeti készüléket adtak csak ki, de a rendszer üzemeltetője a Toll Collect 1,4 millió díjköteles tehergépjárművel számol, az év elején hatalmas dugók kialakulására kell számítani az benzinkutaknál és a határokon lévő regisztrációs állomásoknál.

Az ÖAMTC osztrák autóklub különösen a Kiefersfelden/Kufstein, Suben/Passau szakaszokon és Salzburg környékén számít a legkomolyabb fennakadásokra. A terminálok óránként legfeljebb öt-hat bejelentkező kamiont tudnak továbbengedni. Emiatt a személyforgalomban is következményekkel kell számolni. A fuvarozók szerint a legerőteljesebb kamion hullámra a szabadságok után január 10-től kell számítani.

December 26-ig az osztrák fuvarozók 18 ezer kamiont regisztráltak a német útdíj rendszerben, ami gyakorlatilag felöleli az összes német viszonylatban fuvart bonyolító járművet. Ezt a Toll Collect is megerősíti, amely eddig 13 ezer osztrák kamiont szerelt fel díjszámlázó fedélzeti készülékkel.

Az osztrák fuvarozók szervezete azonban arra inti tagjait, hogy az év első heteiben ha csak lehetséges tartózkodjanak németországi fuvarok lebonyolításától, mivel a díjszámlázó készülékek előzetes beépítésére csak a Németországgal szomszédos országokban nyílt lehetőség. A török, magyar, olasz és más fuvarozóknak tehát erre eddig nem volt módjuk, ezért a regisztrációt a helyszínen, az első belépés alkalmával kell majd lebonyolítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik