Belföld

Természeti katasztrófa Ázsiában

A korábbi híradásokkal szemben két magyar sérültje is van a délkelet-ázsiai katasztrófának, melyet egy 8,9-es erősségű földrengés nyomán kialakult szökőár idézett elő. Egyikük állapota súlyos.

Szakértői vélemények szerint az ázsiai partokat elárasztó szökőárnak az emberi tragédia méreteihez képest sokkal jelentéktelenebb a gazdasági hatása. A legfrissebb jelentések szerint több mint 28 ezren vesztették életüket, és közel egymillió ember vált hajléktalanná Délkelet-Ázsiában, ahol az utóbbi negyven év legnagyobb erejű földrengése által keltett iszonyatos szökőár pusztított.

Az USGS amerikai geológiai intézet mérése szerint 8,9-es erősségű volt a vasárnapi reggeli földrengés, melynek epicentruma az indonéziai Szumátra szigetének északi részén elterülő Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől 250 kilométerrel délkeletre helyezkedett el a tengerfenék alatt.


Tízméteres hullámfal


A rengés keltette hatalmas szökőár Indonézia, Thaiföld, India, Srí Lanka, Malajzia és a Maldív-szigetek partvidékén pusztított. A 10 méter magas hullámfal házakat rombolt szét, halászhajókat sodort a



Természeti katasztrófa Ázsiában 1


tengerparti autóutakra, az autókat, buszokat a szállodák előterébe zúdította, napozókat, gyermekeket és halászokat a nyílt tengerre sodorta ki az ár.


A természeti csapás leginkább Indiában, Srí Lankán, Indonézia északi és Thaiföld déli részén pusztított. A legfrissebb adatok szerint Indiában és Srí Lankán a halottak száma egyaránt meghaladja a hat-hatezret, Indonéziában 4500-an, Thaiföldön pedig 839-en vesztették életüket. A halottak között sok a külföldi. A természeti csapás súlyos anyagi károkat is okozott Srí Lankán. A BCC brit televízió híradása szerint a szigetországban a hatalmas vízár elmosta, fellazította a polgárháború idején lefektetett aknák egy részét.



Természeti katasztrófa Ázsiában 2

Újabb veszélyek


Három magyar speciális mentőszakember utazik hétfőn Sri Lankára, a vasárnapi katasztrófa helyszínére – közölte Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők vezetője. Elmondta: az utazás célja egyelőre a mentésirányítás lesz. Felmérik továbbá, hogy milyen segítség kell a helyi lakosoknak és hatóságoknak, a felszerelést, illetve a mentőkutyát csak azután küldik utánuk. A miskolci és a székesfehérvári speciális mentőcsoport és a baptista szeretetszolgálat közösen tart készenlétben egy mentőcsoportot, és amennyiben szükség lesz rá, ezt a csapatot is “kikérik”.


Eközben újabb szökőárhullámok fenyegetik India és Srí Lanka partvidékét a következő napokban, de ezek jóval kisebbek lesznek a vasárnapinál – jelezte hétfőn az indiai és a Srí Lanka-i meteorológiai intézet. A további cunamik legfeljebb feleakkorák lesznek, mint a



Természeti katasztrófa Ázsiában 3

A katasztrófa helyszíne. Forrás: BBC


vasárnapi hullám. Srí Lanka-i megfigyelőállomások eközben újabb rengéseket észleltek az Indonéziához tartozó Szumátra sziget térségében. Ennek nyomán újabb cunamik közelednek az ország felé, és várhatólag néhány órán belül elérik Srí Lanka keleti és déli partjait – közölték az indiai-óceáni szigetország hatóságai.








A pápa imádkozik
A pápa szolidaritásáról biztosította az ázsiai földrengés áldozatait vasárnap, s arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket a természeti csapás sújtotta lakosság megsegítésére. II. János Pál pápa azt hangoztatta, hogy az ázsiai katasztrófa elszomorította idén a karácsonyt, a térségből érkező rossz hírek beárnyékolják az ünnepet. A pápa szavai szerint imádkozik a borzalmas tragédia áldozataiért, s egyben szolidaritásáról biztosította a szenvedőket, nemzetközi támogatást kérve számukra.

Két magyar sérült


A korábbi bejelentésekkel ellentétben mégis vannak magyar sebesültjei a természeti katasztrófának. A délután fél ötig beérkezett információk szerint két magyar sérültje van a Délkelet-Ázsiát sújtó természeti katasztrófának – közölte a Külügyminisztérium. Egyikük állapota súlyos, hozzátartozóival a bangkoki magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot

Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője a Magyar Rádiónak korábban elmondta, hogy három emberről nem lehet tudni, hol tartózkodik. Az nem derült ki a hírekből, hogy a két sebesült a szóvivő által említett három ember közé tartozik-e. Azok a bajba jutottak, akiknek segítségre van szükségük, lépjenek kapcsolatba vagy a legközelebbi magyar külképviselettel, vagy keressék fel bármelyik európai uniós tagállam külképviseletét – mondta a Külügyminisztérium szóvivője.








Tőzsdei hullámverés
Hétfőn jelentős esést szenvedtek el a biztosító társaságok és az utazási irodák részvényei az európai tőzsdéken a szökőár-katasztrófa fokozza a biztosító társaságok idén elszenvedett rekord veszteségeit. “Ez mindenképpen a szökőárnak tudható be. Malajziában, Thaiföldön és a Maldív-szigeteken a tehetősebbek üdülnek, akik megfelelő biztosításokkal rendelkeztek, csakúgy mint az érintett szállodák” – mondta rá egy zürichi értékpapír kereskedő. A kár valószínűleg nem éri majd el az idei amerikai hurrikánkárok szintjét, de minden bizonnyal milliárdos összegről van szó” – tette hozzá. A Zurich Financial részvényének árfolyama két százalékkal esett a hétfői kereskedés kezdetén, csakúgy mint a Hannover Re papírjáé. A Munich Re részvénye két százalékkal, a francia Scor részvénye 2,1 százalékkal, a Swiss Re pedig 2,4 százalékkal esett. A Dow Jones Stoxx biztosítási alindex ezalatt 0,6 százalékkal gyengült.


Szigetországi veszteségek


A több mint 28 ezer ember életét követelő természeti tragédia egészében nem fogja befolyásolni a térség növekedését – mint az elemzők mondják -, a lerombolt szállodák, az infrastruktúra újjáépítésére fordított kiadások a következő hónapokban ellensúlyozzák majd a turizmusból származó bevételek kiesését.

A legsúlyosabban érintett Srí Lanka az egyetlen ország, amelynek gazdaságát akár egy évvel is visszavetheti a tragédia, és a következő negyedévben csökkenhet a GDP. A kormány 2010-re a turisták számát a duplájára kívánta növelni, és e cél most nehezen elérhetővé vált, hiszen akár egy évig is eltartó munkával kell az utakat, a vasúthálózatot helyreállítani. A gazdaság leggyorsabban bővülő ágazata volt a turizmus, de nemcsak ebben a szektorban, hanem a textiliparban is komoly gondok jelentkezhetnek. Éppen most a nemzetközi textilkvóták január 1-jei megszűnésével szembesül majd Srí Lanka az olcsó kínai, indiai áruk tömegével.


A Thaiföldre évente érkező 12 millió turista a GDP-hez 6 százalékkal járul hozzá. A szakértők a szökőár hatására kisebb visszaesést várnak e szektorban a SARS-vírus múlt évi, idegenforgalmat fékező hatásához vagy az ország déli részén történt idei politikai zavargások hatásához képest. Tavaly a járvány miatt 7,4 százalékkal esett vissza a beutazók száma. Egy-két hónapig meginog a bizalom, utána azonban a turizmus ágazat visszaáll a régi kerékvágásba – mondják az értékelők.



Természeti katasztrófa Ázsiában 20


Indiában, ahol 5700 ember vesztette életét, a pénzügyminiszter nem számít semmilyen komoly pénzügyi hatásra. “Meg tudjuk oldani a válságot és elő tudjuk teremteni az ehhez szükséges pénzt” – közölte Palaniappan Chidambaram.


Indonéziában hasonló a helyzet. Itt 4500 ezer ember esett a szökőár áldozatául, a kormány azonban elő tudja teremteni az újjáépítésez, elsősorban az Aceh tartományban keletkezett károk helyreállításához szükséges pénzeszközöket. Aceh tartomány egy része szinte teljesen elpusztult, de a globális energiapiac szempontjából is fontos szumátrai Arun cseppfolyósított fölgázt előállító telepét megkímélte a természeti katasztrófa.








Magyar segély

A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn délután kiadott közleménye szerint a kormány a következő napokban orvosokat küld, valamint gyógyszereket juttat el a természeti katasztrófa által leginkább sújtott Srí Lankába. A kormány vizsgálja azt is, hogy miként lehet a térség többi országának is gyors humanitárius segítséget adni. Gyurcsány Ferenc táviratban fejezte ki a magyar kormány részvétét a délkelet-ázsiai földrengés, illetve az azt követő pusztító árhullám által sújtott országok vezetőinek.

Elkerülhető lett volna?


A BBC amerikai szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy egy megfigyelő és figyelmeztető rendszer segítségével sok ember életét lehetett volna megmenteni. Igaz, a szakemberek emlékeztetnek arra, hogy egy ilyen rendszer működtetése drága, és az érintett országok együttműködése is szükséges hozzá.


A lap értesülései szerint az Egyesült Államoknak a Csendes-óceán térségében van egy megfigyelő központja, ahol észlelték is a földrengést, csakhogy nem tudták értesíteni az ázsiai országok hatóságait a hullámveszélyről. Állításuk szerint nem is lehetett tudni, hogy egyáltalán kihez kell ilyenkor fordulni.


Fotó: AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik