Belföld

Karácsonyi kisokos

Változik a boltok nyitva tartási rendje, a tömegközlekedési eszközök indulási ideje, a járatok gyakorisága, a parkolási rendszer és lazulnak a petárdázásra vonatkozó előírások – olvassa el a legfontosabb tudnivalókat.

Bár december 24-e nem ünnepnap, csakúgy mint az elmúlt években, ezen a napon idén sem kell dolgozni – a legtöbb munkahelyen ezt a munkanapot december 18-án már ledolgozták. Kivételek persze vannak, hiszen a tömegközlekedési szolgáltatások ezen a napon sem szünetelnek és napközben a kereskedelmi egységek is nyitva tartanak.

A boltok jelentős többsége a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek megállapodása értelmében december 24-én általában legkésőbb 14 óráig tart nyitva. Egyes nagy alapterületű, hosszabb nyitva tartással működő üzletek ennél egy órával később, 15 órakor zárnak – adta hírül a magyarorszag.hu a Kereskedelmi Ágazat Párbeszéd Bizottságára hivatkozva. A testület tagjainak közös nyilatkozata szerint december 25-én és 26-án az üzletek zárva tartanak. Kivételt jelentenek ez alól a vendéglátó és a szórakozóhelyek, a benzinkutak, az édesség- és virágboltok, egyes kis non-stop üzletek, valamint a kiemelt idegenforgalmi helyeken az ünnephez kapcsolódó szolgáltatást nyújtó üzletek.

A testület több alkalommal egyeztetett annak érdekében, hogy az üzletek nyitva tartása egységes legyen. A bizottság úgy tervezi, hogy 2005-ben már megállapodhatnak az egységes nyitvatartási rend kialakításáról.


Délutáni 4-ig érdemes elindulni


Az ünnepek ideje alatt módosul némileg a tömegközlekedés megszokott rendszere is. December 24-én a járatok szombati menetrend szerint jellemzően 16 óráig járnak. Ezt követően a gyakrabban közlekedő éjszakai autóbuszokkal lehet utazni. A metró és a földalatti mindegyik végállomásról 15.30-kor indul utoljára. A HÉV-szerelvények ezen a napon külső végállomásukról befelé 15.15-15.30 közötti időszakban (kivéve a 14.30 órakor Ráckevéről induló HÉV-et), belső végállomásukról a városból kifelé 15.50-16.10 óra között indulnak utoljára.

Az autóbuszok, trolibuszok és villamosok december 24-én 16 órakor, vagy a megállóhelyeken meghirdetett szombati menetrendhez igazodva 16 óra után néhány perccel indulnak utoljára a végállomásokról. Ahol a csatlakozó járatok érkezése szükségessé teszi, a csatlakozás bevárásával, ennél valamivel később indul az utolsó jármű. Így a metróállomásokról induló mindegyik felszíni járat megvárja az utolsó metrót, a csepeli és a békásmegyeri autóbuszok megvárják az utolsó HÉV-et, a hűvösvölgyi autóbuszok az utolsó 56-os villamost, a Rákoskeresztúrról induló járatok az utolsó 61E jelű autóbuszt, valamint a 94-es autóbusz megvárja az utolsó 54-es autóbuszt. A fogaskerekű a Városmajorból 16 órakor, a Széchenyi-hegyről 16.25-kor indul utoljára.

December 31-én napközben a járatok a munkanapi, iskolaszünetben érvényes menetrend szerint közlekednek. Szilveszter éjszaka a szokásosnál sűrűbben járnak az éjszakai járatok, de néhány nappali és rendkívüli éjszakai jármű is közlekedik. A földalatti mindkét végállomásról 18 órakor indul utoljára. Ezt követően a Mexikói út és a Deák Ferenc tér között pótlóbusz jár reggelig.







Szilveszteri petárdázás
December 28-tól 31-ig vásárolhatók meg szabadon egyes pirotechnikai eszközök, például római gyertya, vezetőpálcás rakéta, petárda, szikraszökőkút, és kizárólag Szilveszter napján este hat órától másnap reggel hat óráig használhatók fel. A hibás vagy lejárt szavatosságú, illetve a fel nem használt tűzijátékokat a vásárlók kötelesek január 6-ig az üzletbe visszavinni, s azokat az eladók kötelesek visszavenni.


Volán és Máv menetrendek

A Volánbusz járatai és a vidéki Volán-társaságok buszjáratai december 24-én, pénteken szabadnapi menetrend szerint, míg december 25-26-án munkaszüneti menetrend szerint közlekednek. December 27-e és 31-e között úgynevezett tanszüneti munkanap szerint járnak a buszok. Január 1-jén munkaszüneti napok, január 2-án a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje szerint járnak a buszok.

A MÁV új menetrendje december 12-én lépett életbe, tehát már ez alapján járnak a vonatok az ünnepek időszakában is. Az ünnepek előtt és közben mentesítő vonatok segítik majd az utazást, ilyen vonatok december 17-én, 18-án, 24-én és 31-én közlekednek.
A személyszállító vonatok december 18-án és 23-án a pénteki napra, december 24-én a szombati napra, 25-én az ünnepnapra, 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. December 31-én a munkanapra, január 1-jén az ünnepnapra, 2-án a vasárnapra érvényes a vasúti menetrend.

Ingyenes parkolás

December 24-től január 2-ig két kiemelt zóna kivételével nem kell parkolási díjat fizetni Budapesten. A főpolgármester döntése értelmében ebben az időszakban csak a Budai Várban és a Margitszigeten parkoló autók tulajdonosainak kell díjat fizetniük a várakozásért.

A szilveszteri-újévi rendezvények miatt, a parkolási gondok enyhítése érdekében a főváros területén minden táblával jelzett megállási és várakozási tilalmat feloldanak 2004. december 31-e 18 óra és 2005. január 1-jén 6 óra között – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A BRFK kéri a járművezetőket, hogy a járműveikkel még a tilalom alól feloldott helyeken is úgy várakozzanak, hogy ne akadályozzák a forgalmat, és ne idézzenek elő balesetveszélyes helyzetet, továbbá a rendezvények és a várhatóan síkos utak miatt fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik