Belföld

Gondban lehet a NABI

Megtagadta a NABI Autóbuszipari Rt. által gyártott CompoBus-ra vonatkozó "Buy America" kitétel alóli felmentés meghosszabbítását az Egyesült Államok Szövetségi Közlekedési Hatósága (FTA) – tájékoztatott a társaság a BÉT honlapján.

A közlemény szerint az autóbuszok alkatrész értékének 60 százaléka egyesült államokbeli gyártóktól kell származzon, és a végső összeszerelést is az Egyesült Államokban kell végezni.


Ugyanakkor az eredeti, 2002-ben megítélt felmentés lehetővé tette a NABI számára, hogy az amerikai állami tömegközlekedési vállalatok által vásárolt, saját fejlesztésű CompoBus-ok gyártásához szükséges kompozitból (üvegszállal megerősített műanyagból) készült autóbusz karosszériákat a kaposvári gyárában állítsa elő. A hatóság döntésében kifejtette, hogy termék jó minősége nem elég ahhoz, hogy a közérdek védelmére felállított “Buy America” szabály alóli felmentést indokolja.


A NABI eddig összesen 130 CompoBus-t szállított le vásárlóinak az Egyesült Államokban. A hatóság döntése miatt a jövőben kötendő szerződéseknek meg kell majd felelniük a “Buy America” szabály feltételeinek, amennyiben azokat szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzés keretében vásárolják.


A már meglévő szerződések és opciók alapján történő gyártást nem érinti a hatóság döntése, e karosszériák gyártása és beszállítása tovább folytatódik Kaposvárról. Az FTA döntése éppúgy nem érinti a NABI által az amerikai vásárlók számára gyártott acélbuszokat, tekintettel arra, hogy ezek mindig is megfeleltek a “Buy America” szabálynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik