Belföld

3G tender: a Vodafone is nyert

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) december 21-i döntése szerint a Vodafone Magyarország Rt. is megkapta az UMTS, harmadik generációs szolgáltatási jogot, amelyért legkevesebb 16,5 milliárd forintot fizet majd.

Az NHH még augusztus 31-én hirdette meg az UMTS pályázatot, amelyen mindhárom jelenlegi mobil távközlési vállalat megkapta a jogosultságot a harmadik generációs szolgáltatáshoz. Az NHH közlése szerint a Vodafone az árbevétel-arányos fizetési opciót tartalmazó, úgynevezett “B” blokkban nyerte el a jogosultságot. A társaság a 15 évre szóló jogosultságért legkevesebb 16,5 milliárd forintot fizet a szolgáltatásból származó bevétele alapján.

A Vodafone 2004-ben nettó 5,5 milliárd forintot, 2005-ben nettó 2,5 milliárd forintot fizet, majd a hátralévő években – 2006 és 2019 között – az UMTS szolgáltatásból származó árbevételének 0,3 százalékát, azzal a garanciával, hogy amennyiben ez az összeg nem éri el a 8,5 milliárd forintot, akkor a különbséget megfizeti. A Vodafone ugyanakkor azt is vállalta, hogy az UMTS árbevétel 0,3 százalékából származó licenszdíjrésznek nincs meghatározott felső határa.

Az egész magyarországi harmadik generációs mobil szolgáltatási pályázat pedig legkevesebb nettó 52,5 milliárd forintos bevételt hoz az államnak. Az NHH korábbi döntése szerint az “A” blokk nyertese a T-Mobile Magyarország Rt. összesen nettó 17 milliárd forintot, a “C” blokkban a szolgáltatási jogot elnyerő Pannon GSM pedig 19 milliárd forintot fizet. A pályázat sikeres lezárását követően 2006-ban elindulhat Magyarországon a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik