Belföld

Negyedével visszaesett idén a tejtermelés

A tejágazat idei árbevétele az idén 180-200 milliárd forint lesz, mintegy 15-20 százalékkal kevesebb a múlt évinél - értékelte az idei évet a Tej Terméktanács elnöke.

Kiss Pál István, keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar tejtermelők az ország uniós kvótájának csak a 75 százalékát tudják kihasználni, ami 1,5 milliárd literes éves előállítást jelent pillanatnyilag. Ennek okát a termelés folyamatos csökkenésében az uniós csatlakozást követő árzuhanásban jelölte meg a szakember. A terméktanács elnöke szerint az idén rendkívül hektikus volt a piac, amit az is mutat, hogy volt olyan időszak, amikor a tejért 56-57 forintot fizettek a felvásárlók literenként, mostanra azonban stabilizálódott a helyzet, és 65-66 forintért veszik át literenként a termelőktől a tejet.

Ugyanakkor Magyarországon megjelentek a környező országokból származó tejtermékek, elsősorban Lengyel-, illetve Csehországból és Szlovákiából. Ezt az import-mennyiséget nem méri senki, ám hogy létezik, azt onnan lehet tudni, hogy a magyar tejtermelés csökkenése ellenére a magyar emberek tejfogyasztása 2-3 százalékkal emelkedett a múlt évhez képest – mondta a terméktanács elnöke. Jelenleg Magyarországon egy ember évente 150-160 liter tejet fogyaszt. Emellett a tejtermelők egy része Olaszországba is szállít nyersanyagot, ez a terméktanács vezetője szerint a teljes magyar tejtermelésnek 4-5 százaléka, mintegy 70 millió liter.

A piaci nehézségek miatt sok tejtermelő hagyott fel tevékenységével, jelenleg mintegy 210 ezer tehén van Magyarországon, 20 ezerrel kevesebb az előző évinél – tájékoztatta az újságírókat Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnök-helyettese. Emellett a tejtermelők közül többen nem tudtak eleget tenni az EU által megkövetelt környezetvédelmi előírásoknak sem, továbbá az állam is kivonult a tejpiaci szabályozásból. Ennek eredménye az lett, hogy folyamatosan csökken a magyar tejtermelés, és Istvánfalvi Miklós nem tartja kizártnak, hogy amennyiben e folyamatot nem fordítják meg, úgy jövőre akár 1,4 milliárd literre is visszaeshet a magyar tejtermelés.

Ezért az úgynevezett, EU által engedélyezett notifikált támogatások növelését szeretnék elérni a tejtermelők, valamint azt, hogy a kvóta-adásvételt tegyék szabaddá, jelenleg ugyanis ezt az agrártárca korlátozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik