Belföld

Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén októberben 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Annak ellenére, hogy a forgalom növekedési üteme csökkent, nemzetközi összehasonlításban meghaladja a 25 EU tagország átlagos (1,5szátalékos) növekedési ütemének a kétszeresét. Az első tíz hónapban mért hazai átlaglagos növekedés 6,4 százalékos volt.

Kiigazítás nélkül a forgalom 3,2 százalékkal volt magasabb a tavaly azonos időszakinál. A kiskereskedelmi forgalom első tíz hónapban mért átlagos növekedése 6,4 százalékos volt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első tíz hónapban folyóáron 4235 milliárd forint, ezen belül októberben 473 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az Európai Unióban októberben mérsékelten bővült a kiskereskedelmi forgalom. Míg a májusban csatlakozott tagországokkal együtt (az EU-25-ben) 1,5 százalékos, az EU-15-ben 1,4 százalékos növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest, addig az eurózóna országaiban már harmadik hónapja kismértékű csökkenést jelentenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik