Belföld

Az Ifo szerint is lassul a német gazdaság

A német Ifo gazdaságkutató intézet kedden 1,2 százalékra csökkentette a német gazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzését a korábban jósolt 1,5 százalékról. Előzőleg a hat mértékadó német gazdaságkutató intézet közül már négy csökkentette a jövő évre szóló becslését.

Idénről 1,7 százalékot várnak az intézetben, a korábban remélt 1,8 százalék helyett.  Az utóbbi hetekben a hallei IWH intézet és az esseni RWI 1,3 százalékra, a kieli IfW 0,8 százalékra, a hamburgi HWWA 0,9 százalékra csökkentette jövő évi előrejelzését az októberben közösen becsült 1,5 százalékról.

A német gazdasági minisztériumban egyelőre 1,7 százalékos GDP-növekedést várnak jövőre, az idénről általuk becsült 1,8 százalék után.

A munkanapok számával kiigazítva a müncheni Ifo 1,4 százalékos GDP-növekedést vér jövőre, az idénről becsült 1,2 százalék után.

Az Ifo elnöke, Hans-Werner Sinn keddi sajtóértekezletén azt mondta, hogy a világgazdasági körülmények viszonylag kedvezők maradnak a német gazdaság számára, a beruházási klíma és a lakossági fogyasztás azonban csak kissé fog javulni. Úgy vélte, jövőre az exportnövekedés üteme az ideinek a felére lassul.

Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabb az 1993-as, 1,1 százalékos visszaesés óta. Németország gazdasága 0,1 százalékkal nőtt 2002-ben, 0,8 százalékkal 2001-ben, 2,9 százalékkal 2000-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik