Belföld

Rejtélyes közértesé lett az orosz olajcég

Többek között egy éjjel-nappali közért található azon a címen, ahová a legnagyobb orosz olajipari termelővállalatot aukción a minap 9,3 milliárd dollárért elnyerő pénzügyi csoport be van jegyezve.

Nagy meglepetésre egy ismeretlen, és egyben igen rejtélyes orosz pénzügyi csoport, a Baikalfinansgroup (Bajkalfinanszgrup) lett a Jukosz fő termelőegysége és Oroszország egyik legnagyobb termelővállalata, a Juganszknyeftyegaz új tulajdonosa, kiütve a nyeregből a biztos befutónak tartott Gazpromnyeftyet, a legnagyobb orosz gázipari cég, korábban gázipari minisztérium olajérdekeltsését. Persze elképzelhető, hogy mindez csak a látszat.

A Moszkvában vasárnap megtartott és félig-meddig rendben lezajlott árverésen a tveri pénzügyi befektető (a Baikalfinansgroup) 260,75 milliárd rubelért (9,37 milliárd dollárért) nyerte el a Juganszknyeftyegaz 76,79 százalékát. Az ismeretlen cég ötszázmillió dollárral licitálta túl a Gazprom monopólium olajleánycégének ajánlatát, amely csupán a 246,75 milliárd rubeles (8,8 milliárd dollár) kikiáltási árat ajánlotta meg.


A cég már csak azért is érdekes (vagy rejtélyes), mert – mint orosz hírügynökségi források megjegyzik – egy olyan címre van bejegyezve a Moszkvától észak-nyugatra fekvő Tver városában, ahol jelenleg egy mobiltelefon-bolt és egy éjjel-nappali közért üzemel.


Ki van a háttérben?

Mind a Gazprom, mind az elképzelhetőnek vélt rivális pályázó Surgutnyeftyegaz olajcég tagadta, hogy köze lenne az alig néhány napja bejegyzett Baikalfinansgrouphoz. Elemzők mégis arra gyanakodtak, hogy a Baikal afféle fedőcég, amely a félállami Gazpromhoz, vagy Kreml-közeli Surguthoz, netán kettejük szövetségéhez kötődhet, esetleg más állami struktúrákkal kiegészülve. Számos elemző szerint a Juganszk előbb-utóbb a Gazpromnál köthet ki, s a Baikal közbeiktatása arra szolgál, hogy megvédje a monopóliumot az amerikai igazságszolgáltatástól.


Dacolva Texasszal

Az árverés győztese ugyanis – mint a Jukosz tüstént rámutatott – nagy fejfájást vásárolt magának 9 milliárd dollárért: dacolt ugyanis egy texasi bíróság ideiglenes intézkedésével, amely tíz munkanapra elrendelte minden ügylet felfüggesztését a Jukosz eszközeivel, miután az olajcég reorganizációs kérelmet nyújtott be hozzá az amerikai csődtörvény 11. fejezete alapján. (Lásd még: Letitia serpenyőjében a Jukosz)

Ezzel szemben a Deutsche Bank vezette nyugati bankcsoport engedelmeskedett a houstoni csődbíróságnak, befagyasztva egy 13 milliárd dolláros kölcsön nyújtását a Gazpromnak a Juganszk megvételéhez. Bankárok szerint az orosz cégek közül csak a (8 milliárd dollárnyi szabad eszközzel rendelkező) Surgut képes elegendő pénzt gyűjteni a Juganszk megvételéhez (amelynek 7,8 milliárd dollárnyi adóssága is van).


Szilveszterig fizetnek

Az orosz igazságügyi tárcánál megjegyezték: a Baikalnak 14 napon belül (gyakorlatilag ez év végéig) ki kell fizetnie a vételárat (a már átutalt 1,7 milliárdos kaución felül), különben az árverés érvénytelennek minősül, és a Juganszk-pakett visszakerül az államhoz. Az állam ezután olcsóbban értékesítheti a Juganszkot, közvetlenül az általa favorizált Gazpromnak – vélték elemzők.


A régiek pert fontolgatnak

Mindenesetre az eddigi Jukosz-főrészvényes (a jelenleg is börtönben tartózkodó Mihail Hodorkovszkij érdekeltségi körébe tartozó) Menatep-csoport amerikai ügyvédei (akik kint vártak a fagyos esőben, ugyanis a rendkívül szigorú körülmények között lezajló aukcióra nem engedték be őket) megerősítették, hogy amerikai és európai bíróságokon perelni fogják a Juganszk vevőjét. A Jukosz XXI. századi kisajátításnak minősítette a Juganszk eladását, ami hivatalosan a Jukoszon számonkért 27,5 milliárd dolláros adóhátralék részleges behajtását szolgálja. Így Baikal ebül szerzett jószágot vett meg a Jukosz és a Menatep szerint.

A Menatep ügyvédei megismételték, hogy peres úton megpróbálják elérni a Juganszk vevője által exportálandó olaj lefoglalását. Ez a fenyegetés a Jukosz nagy vásárlóinak, köztük Molnak is szól, amelyek rászorulhatnak, hogy a Jukosz kieső szállításait részben a Juganszk megszerzőjétől származó importtal pótolják.

Az igazságügyi tárca jelezte, hogy a Jukosz elleni adóvégrehajtás folytatódik. Tim Osborne Menatep-igazgató biztosra vette, hogy a Jukosz cégvezetése a Juganszk-aukció után gyorsan csődöt jelent. A Jukosz-részvényesek hétfőre kitűzött rendkívüli közgyűlését, amelynek a cég csődjéről, illetve felszámolásáról kellett volna határoznia, a moszkvai döntőbíróság megtiltotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik