Belföld

Nyilatkozatháború a vatikáni látogatás körül

Nyilatkozatháború alakult ki Gyurcsány Ferenc és II. János Pál hétvégi látogatása körül. A miniszterelnök szerint a pápa érti az általa felvetett problémát, míg Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) titkára szerint Gyurcsány rosszul értelmez.

A miniszterelnök választ kapott a Vatikánban a magyar katolikus egyház szerepvállalásával kapcsolatos aggályaira – jelentette ki Veres András. Az MKPK titkára a közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában reagált Gyurcsány Ferenc vatikáni tárgyalásairól szóló nyilatkozatra. A miniszterelnök felvetette a pápának, hogy “miként értékelhető az az aktív közéleti szerep, amely sokakban kétséget ébreszt, helyes-e, ha azokban a kérdésekben nyílt és egyértelmű állásfoglalást tesz közzé a magyar katolikus egyház püspöki kara, illetve ezt helyenként aggodalomra okot adóan képviselik. Amely kérdések egyébként a pártpolitika tárgykörébe tartoznak, vagy messze túlterjeszkednek ezek a kérdések a hit szabad megvallásának és a vallás szabad gyakorlásának tárgykörén”.

Gyurcsány Ferenc a pápával folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyházfő jelezte, érti a problémát. A vatikáni válasz saját interpretációját ugyanakkor Veres András nem ismertette, s csupán annyit mondott: “azt szeretném, hogy a miniszterelnök mondja el ezt.” A püspök szerint az egyháznak, így az egyház vezetőjének egyértelműen van szociális, politikai kérdésekben is véleménye, amit meg is jeleníthet – írja az MTI.


Nyilatkozatháború a vatikáni látogatás körül 1


Nyakó István, MSZP-szóvivő reagálása

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője szerint az MSZP fenntartás nélkül elfogadja és támogatja az egyházak hitéleti, karitatív, szociális, egészségügyi és oktatási tevékenységét. Ugyanakkor leszögezte: “továbbra sem hisszük, hogy a hívek és a széles közvélemény számára megnyugtató, ha ellenzéki politikusok templomokban hirdetik pártpolitikai elképzelésüket, személyesen, vagy belpolitikai kérdésekben megfogalmazott egyházi megnyilatkozásokban, körlevelekben”.

Nyakó István hangsúlyozta: a második vatikáni zsinat állásfoglalása és a Katolikus Püspöki Kar ezzel összefüggésben megfogalmazott véleménye egyaránt elutasítja egyházi személyek számára a pártpolitikával való közösséget. A szóvivő egyben kritikával illette az egyházi iskolák budapesti tüntetését.

“Egyházi fenntartású oktatási intézményekből kisiskolásokat vezényeltek ki az utcára, amit nem csak az MSZP, de az oktatási jogok országgyűlési biztosa is elítélt” – mondta. Hozzátette, ráadásul a demonstrációt egy, a parlamentben már az egyházak számára megnyugtatóan rendezett ügyben szervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik