Belföld

Nem nyomoznak repülőgép-beszerzés ügyben a HM-nél

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a honvédelmi tárca repülőgép-beszerzésének ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - erősítette meg hétfőn a Népszabadság értesülését az NNI sajtóreferense.

Csampa Zsolt, MDF-es országgyűlési képviselő feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség júniusban rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés gyanújával, a honvédelmi minisztérium 2003-as repülőgép vásárlásával összefüggésben.

A tárca közbeszerzési eljárás nélkül mintegy 600 millió forintért egy AN-26 típusú repülőgépet vásárolt Ukrajnából katonai szállítási célokra. Az ellenzéki politikus feljelentésében a gép valós piaci értékét 500 millió forintban határozta meg, így szerinte a minisztérium 100 millióval többet fizetett a gépért, mint amennyit az ért. A képviselő arra is utalt, hogy a tárca más ajánlatokat is megvizsgálhatott volna, ezt azonban nem tette meg.

A nyomozás során “beszerzett adatok, tanúmeghallgatások eredményei alapján a nyomozó iroda úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény”, ezért a múlt héten megszüntette az eljárást – közölte Horváczy Emese. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik