Belföld

Csak Záhonynál várható tumultus

A karácsonyi és a szilveszteri ünnepek közeledtével egyre nő a határforgalom. Záhonyt mindenképpen érdemes elkerülni.

Forgalomnövekedésre elsősorban osztrák, szerb, ukrán és román átkelőknél számít a határőrség december 22-én, 23-án, 24-én és 25-én a koradélutáni órákban. Az Ausztriában és Németországban dolgozó szerb, ukrán és román vendégmunkások hazatérése várható nagyobb számban ebben az időszakban.


Ez belépő oldalon a hegyeshalmi határátkelőhelyen jelent forgalomnövekedést. Hegyeshalomnál a magyar és az osztrák határellenőrzést végzők felkészültek és amennyiben szükséges, akár 11 sávon tudják kezelni az átlépő forgalmat. Az osztrák határnál bejövő forgalom néhány óra múlva, kilépő forgalomként jelentkezik majd a Szerbiába utazóknál a röszkei és a tompai átkelőhelyeken (magyar és szerb állampolgároknak, zsúfoltság esetén javasolt a tiszaszigeti és a bácsalmási korlátozott, reggel 8 órától 16 óráig nyitva tartó, csak személyforgalmat ellenőrző határátkelőhely).

Románia felé már csak a második hullámot várják

Románia vonatkozásában a nagylaki és az ártándi határátkelőhelyeken számít fokozottabb kilépő forgalomra a karácsony előtti időszakban a határőrség (javasolt kerülő útvonal nagylaki torlódás esetén, Kiszombor és Battonya).


A karácsonyt közvetlenül megelőző forgalomban azért nem várható a korábbi években előfordult túlzott, több órás várakozás, mert a német tartományokban az iskolai szünet és a szabadságolások a múlt hétvégén a forgalom egy részét átvitték az átkelőhelyeken különösebb fennakadás nélkül. A még várható vendégmunkás határforgalom, kezelhető lesz nagyobb várakozás nélkül.

Ukrajna felé három órát kell várni az átlépésre

Ukrán viszonylatban, kifelé a teherforgalomban hétvégén kialakult várakozás Záhonyban jelenleg 18 óra. December 20-án a délelőtti órákban, a személyforgalomban is egyre hosszabb várakozás alakult ki. Személyforgalomban 14 óra 30 perctől, 180 perces a várakozás a záhonyi átkelőhelyen.


A várakozás oka az ukrán hatóságok fogadóképtelensége és fokozottabb ellenőrzése. Javasolt kerülő átkelőhelyek a személyforgalomban résztvevőknek ukrán viszonylatban, a beregsurányi és a tiszabecsi közúti határátkelők, amelyeken jelenleg rövid idő alatt át lehet jutni.

Szlovénia, Horvátország és Szlovákia felé nem várnak tumultust
A többi szomszédos ország vonatkozásában, szlovén, horvát és szlovák viszonylatban nem várható jelentős ünnepi forgalom. Karácsony napján és másnapján, hagyományosan szinte alig mozognak a határátkelőhelyeken az állampolgárok. Szilveszter napján élénkül meg jobban ismét a határátkelőhelyek forgalma, de várhatóan akkor sem alakul ki nagyobb tumultus.


Január 2-án, 8 és 9-én várható szerbiai és román utas kategóriákban forgalomnövekedés, csak ellenkező irányban, az ünnepek és az ortodox karácsony befejeződése miatt, mert Nyugat-Európába utaznak visszafelé a megnevezett közúti határátkelőhelyeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik