Belföld

A BM februárban kezdeményezi a választási törvény módosítását

A belügyi tárca februárban újra kezdeményezni fogja a választási törvény módosítását, immár a kétkérdéses népszavazás tanulságainak figyelembe vételével - jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

“A választási törvény módosítására mindenképpen szükség van. Egyrészt a mostani tanulságokat értékelni, elemezni kell, és az ebből adódó következtetések alapján is módosítani kell, (…) de az Alkotmánybíróság (már korábban) is megmondta a jogalkotóknak, milyen területen kell még szabályozni” – mondta Lamperth Mónika. Lamperth emlékeztetett arra, hogy a kérdést korábban már számtalan alkalommal előterjesztették négypárti egyeztetésre, de a Fidesz ellenállása miatt végül nem sikerült a jogszabály módosítása. Többek közt a médiatörvénnyel, a külföldön való szavazással és a fellebbezési határidővel kapcsolatban kellene a jogszabályt módosítani. “Írásos javaslatot fogunk tenni”, és a parlament februárban kezdődő ülésszakának idején újra egyeztetéseket kezdeményezünk – tette hozzá.

Lamperth Mónika a kormány nevében köszönetet mondott a december 5-ei népszavazás lebonyolításában szerepet vállaló köztisztviselőknek. Elmondta, úgy látja, a választás lebonyolítását a köztisztviselők, a választott és delegált szavazatszámláló bizottsági tagok tisztességesen és jól végezték. A Rytkó Emíliát, az “Országos Választási Iroda vezetőjét, és más köztisztviselőket ért otromba és sértő megjegyzéseket felháborítónak” tartja. “A legkevesebb az, hogy Patrubány Miklósnak bocsánatot kell kérnie Rytkó Emíliától és a köztisztviselőktől a kijelentéseiért” – hangoztatta a belügyminiszter.

A Magyarok Világszövetsége a választások után csalással vádolta meg a választási hatóságokat, amely után Patrubány Miklós, szövetség elnöke a szavazatok újraszámlálását kérte. Mindezek ellenére az újraszámolt szavazatok eredménye nem hozott jelentős változást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik