Belföld

A Sony megvásárolja az MGM filmstúdiót

A Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmstúdió részvényesei pénteken jóváhagyták a szeptemberi megállapodást arról, hogy a Sony konzorciuma megveszi az MGM-et.

A Sony adósság-átvállalással együtt 4,85 milliárd dollárért veheti meg a nagy múltú hollywoodi stúdiót, amelyből az MGM részvényesei részvényenként 12 dollár készpénzt kapnak, összesen 2,85 milliárd dollárt.

A vásárlással a Sony-féle konzorcium a világ legnagyobb médiacsoportja lett, második helyre utasítva az amerikai Time Warnert. A Sonynak ez a második hollywoody vállalkozása, korábban már megszerezte a Columbia Pictures stúdiót.

Előzőleg a Time Warner is pályázott az MGM-re, de még szeptemberben visszavonta a saját, 4,5-4,6 milliárd dolláros ajánlatát, sokallva az MGM-részvényesek további követeléseit.

A Sonyhoz kerül az MGM több mint négyezer filmet számláló archívuma, amely a DVD-árusítással jelentős bevételi forrás. A patinás hollywoodi stúdióban készült egyebek közt az Elfújta a szél, a Ben Hur, az Óz, a csodák csodája, a Rózsaszín Párduc, illetve a James Bond- és a Rocky-sorozat.


Oda-vissza


Az MGM-t 1924-ben alapították három stúdió, a Metro Pictures, a Goldwyn Pictures és a Louis B Mayer Productions összeolvasztásával. A részvények 76 százaléka mostanáig Kirk Kerkoriané volt. A 87 éves milliárdos eredetileg 5 milliárdot kért a vállalatért. Most adja el harmadszor a céget. Az 1969 óta főrészvényes Kerkorian 1986-ban Ted Turner médiavállalkozónak adta el a vállalatot, majd két hónappal később visszavásárolta tőle. 1990-ban pedig Giancarlo Paretti olasz üzletembernek adta el, ez utóbbi csődje után a francia Crédit Lyonnais francia bank vásárolta meg, amelytől Kerkorian 1996-ban vásárolta vissza az MGM-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik