Belföld

Ihol jönnek a törökök…

Az uniós diplomaták elhúzták a mézesmadzagot Törökország előtt. A jövő októberre megígért csatlakozási tárgyalások akár 15 évig is elhúzódhatnak, és cserébe semmit sem garantálnak.

Évtizedek óta tartó huzavona után csütörtök este megállapodtak az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy 2005 október 3-án kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. A döntés, néhány apróbb részlet tisztázását követően csak pénteken válik hivatalossá, ekkor véglegesítik az Európa Tanács nyitó vacsoráján született megállapodást.


Az uniós tagországok vezetőit tömörítő grémium szerint a tárgyalások akár 15 évig is elhúzódhatnak, s habár a végső cél Törökország teljes jogú uniós tagsága, semmi nem garantálja az eurázsiai ország belépését. A vezetők felszólították Törökországot, hogy a tárgyalások októberi megkezdése előtt tisztázza kapcsolatát Ciprussal.








A horvát játszma
Az Európai Tanács pénteken a horvát tárgyaláskezdésről is dönteni fog. Zágráb a külügyminiszterek hétfői előzetes megállapodása értelmében valamikor 2005 áprilisa körül kezdheti meg a tárgyalásokat, ha bizonyságát adja annak, hogy teljesen együttműködik a délszláv háborús bűnök kivizsgálására létrehozott hágai nemzetközi törvényszékkel. Bár Ivo Sanader horvát miniszterelnök bízik abban, meg tudja győzni Brüsszelben a tagállamok vezetőit, hogy ejtsék e feltételt.

Félszeg támogatás


A holland elnökség az egyeztetések során következetesen arra törekedett, hogy a török téma kulcskérdéseiről, így a tárgyalások kezdetéről, azok felfüggesztésének lehetőségéről, a folyamat nyitott jellegéről és az esetleges állandó védzáradékok kérdéséről az állam- és kormányfők maguk döntsenek. Ezért a csúcs elé kerülő zárónyilatkozat-tervezet vonatkozó részei hiányoztak a szövegből, azokat csak este helyezték be. Ezen felül a holland elnökség már a kétnapos csúcs idején alá akarja íratni a török delegációval az EU és a Törökország közötti társulási egyezmény, az Ankarai Megállapodás tíz új tagállamra is kiterjesztő jegyzőkönyvét.


A pénteken aláírandó dokumentum szövege ugyan egyelőre nem ismert, de várhatóan a tárgyalások felfüggesztésének lehetősége is bekerül a következtetések közé. Így ha Törökország súlyosan és folytatólagosan megsértené az emberi és a demokratikus jogokat számíthat az unió rosszallására. A levegőben lóg a munkaerő áramlására vonatkozó állandó védzáradék is, aminek uniós részről azzal próbálják elvenni az élét, hogy csupán egy választható eszközt jelentene a kormányok kezében.

40+15


Törökország már 40 éve kopogtat az EU ajtaján, de az eltérő kulturális háttérrel rendelkező országot mindeddig csupán hitegették az eurokraták. A fenntartásaikat hangoztató tagállamok közül az elmúlt hetekben Ausztria és Franciaország hangja volt a leghangosabb. Ezért is szükséges a tárgyalássorozat októberi megkezdésére, ugyanis addigra Franciaországban lebonyolíthatják az európai alkotmányról szóló népszavazást, elkerülve, hogy a török tagság kérdése összefonódjon a vitával.


Az e témában érdemi beleszólási joggal nem rendelkező Európai Parlament már korábban a tagság mellett tette le voksát, ugyanis a képviselők 407 igen szavazattal, 262 ellenében, 29 tartózkodás mellett javasolták, hogy az Európai Unió haladéktalanul kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.


Foto: AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik