Belföld

Kevesebben támogatják a két nagy pártot

A teljes választókorú népesség körében december elejére mindkét nagy pártnak fogyott a támogatói tábora - a Gallup december 1. és 9. között végzett felmérése szerint.

A Fideszt a felnőtt lakosság egynegyede (25 százaléka), a szocialistákat 23 százaléka támogatta a december 5-i népszavazást közvetlenül megelőző és követő napokban.

Az SZDSZ-nek és az MDF-nek egyaránt 2-2 százalék volt a támogatottsága ebben a körben. Az előző havi méréshez képest megnőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, sőt, meghaladta a két hónappal ezelőtti igen magas értéket is: most 46 százalék volt. A valamilyen pártot választók körében a Fideszt 46, az MSZP-t 42 százalék támogatja. A pártot választó biztos szavazók aránya a teljes választókorú népességen belül 34 százalékra csökkent.

A kormányfő megítélésében bizonytalanok aránya október eleje óta fokozatosan csökken, most 35 százalék. Azok aránya, akik szerint Gyurcsány Ferenc mint miniszterelnök inkább jól látja el feladatát, november eleje óta nem változott: 33 százalék maradt. Kilenc százalékponttal (32 százalékra) nőtt azonban a múlt hónap óta azok aránya, akik szerint a miniszterelnök inkább rosszul látja el feladatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik