Belföld

Elmaradhat a Malév tőkeemelése

Az ÁPV igazgatóságának elnöke bejelentette, hogy a Malévnak nincs szüksége a három milliárdos tőkeinjekcióra. A pénteki rendkívüli közgyűlésen pedig változások várhatóak a cég igazgatóságában, de az az elnök-vezérigazgató személyét nem érintik.

A légitársaság csütörtökön közleményben cáfolta a Magyar Nemzetben megjelent hírt arról, hogy a közgyűlésen Sándor László elnök-vezérigazgató távozna posztjáról. A közlemény szerint a “Sándor László elnök-vezérigazgató távozásáról, illetve annak körülményeiről megjelent hír nem felel meg a valóságnak.” Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatóságán elmondtták, hogy az igazgatóság  mandátumot adott a magyar nemzeti légitársaság pénteki rendkívüli közgyűlésére, amelyen igazgatósági tagok cseréje szerepel, de ez nem érinti Sándor László elnök-vezérigazgatót.

Mindeközben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatósága bejelentette, hogy szerintük a Malév Rt.-nek jelenleg nincs szüksége a három milliárd forint tőkejuttatásra, a tőkehelyzetét más módon is lehet rendezni. Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a javaslatot a döntéshozó pénzügyminiszter és a gazdasági és közlekedési miniszter elé terjesztik. Egy korábbi kormányhatározat szerint bizonyos feltételek teljesítése esetén három milliárd forint tulajdonosi támogatáshoz juthat a Malév. Az ÁPV Rt. igazgatósága megvizsgálta a magyar nemzeti légitársaság gazdálkodását és tőkehelyzetét, ennek eredményeként döntött a javaslatról.

A Malév jegyzett tőkéje 3,5 milliárd, saját tőkéje az auditált mérleg szerint 2003 végén 2,6 milliárd forint volt. A légitársaság augusztusig teljesítette a tavaly decemberikormányhatározatban rögzített 3 milliárd forintos tulajdonosi támogatás megadásához meghatározott feltételeket – mondta korábban Sándor László. A társaság éves gazdálkodása közel nullszaldós lesz, a légitársaság likviditási helyzete jó – tette hozzá.

Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke december elején elmondta: a Malév tőkejuttatásához szükséges feltételek teljesítését a privatizációs szervezet még vizsgálja, és az igazgatóság ez után dönt a három milliárd forint juttatásról. Az elnök hozzátette, hogy hamarosan kiírják a Malév újabb privatizációs pályázatát. Az új tenderen rugalmasabb lesz az adósságállomány technikai és időbeni kezelésének elbírálása, valamint nyitottabb lesz a nemzeti jelleg megtartásának megítélése is.

Az ÁPV Rt. továbbá bejelentette, hogy az igazgatóság a Volán-társaságok tőkeemeléséről döntött. A társaságok a friss pénzügyi forrást autóbuszok beszerzésére és beruházásokra fordíthatják – tette hozzá, de további részleteket nem közölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik