Belföld

Draskovics: nem kell drasztikus forintgyengítés

Draskovics Tibor szerint a kormány annyit szeretne elérni, hogy az inflációs céllal a gazdaság helyzetével összhangban álló kamatszint és árfolyam legyen az országban.

A mértéknek a jegybank megítélése szerint kell alakulnia – tette hozzá a pénzügyminiszter csütörtökön a KPMG nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég budapesti konferenciáján.

A kormány nem gondolja, hogy drasztikusan, hirtelen lépésekkel, akár árfolyampolitikai lépésekkel lehetne a versenyképességet tartósan javítani – húzta alá a pénzügyminiszter.

Kiemelte: ma úgy látszik, hogy az a feltételrendszer, amelyben a magyar gazdaságnak működnie kell, – egy keresletszűkítő költségvetés, magas kamat, nagyon erős árfolyam -, túl erős szorítást jelent, ez csökkenti a növekedési lehetőségeket, és éppen ott okoz hátrányt, ahol gyorsabban kellene előrehaladni, így az exportban és a hazai KKV-szektor növekedésében, ahol gyorsabb bővülést szeretnénk elérni.

A kormány azzal messzemenően egyetért, hogy a jegybanknak kellő óvatossággal kell eljárnia, mert érzékenyek a befektetők – emelte ki Draskovics Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik