Belföld

Nem csökken a kínai ruhadömping

Nemzetközi nyomásra hozott kétséges kimenetelű kereskedelempolitikai döntést Kína: önkéntesen adóval akarja korlátozni textilipari exportját. A kételkedők szerint az intézkedés nem befolyásolja a piacot.

Kívülről nézve úgy tűnt, megzavarodott az egyébként mindig megfontolt kínai gazdasági vezetés, amikor a minap arról tájékoztatta a nagyvilágot, hogy 2005 januárjától Kína számos textilterméke exportját megadóztatja. Ez a lépés visszavetheti az országnak létfontosságú exportot, de valójában csak látszólag, mivel az élelmes kereskedők a reexport lehetőségével élve értékesíthetik termékeiket a nagyvilágban. A hongkongi gazdasági övezetbe ugyanis különleges
Nem csökken a kínai ruhadömping 1

feltételekkel, vámmentesen lehet exportálni Kínából, az onnan lebonyolított exportra pedig egyelőre nem vonatkoznak a most meghozott szigorítások.


A szankciókat Kína azzal magyarázza, hogy így megrostálhatja exportőreit, s csak a valóban versenyképes cégek termékei kerülnek külpiacra. De az ázsiai ország igazából csak a külső nyomásnak engedett. Amióta ugyanis Kína tagja lett a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), a tagok nem alkalmazhatják vele szemben azt a korábban jól működő, bár az utóbbi időben haldokló piacvédő mechanizmust, hogy kvótákat szabnak az importnak. Ezért több tagország – így az Egyesült Államok, Törökország és Mexikó – szakszervezete a WTO-szabályozás halasztott bevezetését kérte a szervezettől, de a tagállamok többsége nem volt hajlandó enyhítésre. Kína engedett a külső nyomásnak, s azért döntött a szigorítás mellett, ami szerinte csökkenti majd a dömpingárú kiáramlását.








Bálás rongyimport
Komoly gondot okoz a hazai textiliparnak az, hogy az uniós csatlakozás után az EU bármely országában levámolható az import, így az ezzel foglalkozók ott vámoltatnak, ahol kevésbé szigorú a hatóság. Ugyanakkor, mivel a vámbevétel mindössze ötöde illeti meg a tagországot, a többi a közös kalapba vándorol, minden országnak érdeke növelni ezt a csekély bevételt. A magyar vámosok korábban nagy szigorról tettek tanúbizonyságot, s az uniós csatlakozás előtt szép eredményeket éretek el a csempészett vagy hamis márkanévvel, esetleg egyéb trükkel Magyarországra érkező termékek kiszűrésében. Most emiatt Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint többen máshova viszik vámolni termékeiket, mivel több tagországban szemet hunynak a vámosok az import tényleges minősége fölött. Szlovákiában például könnyű bálás tisztítórongynak elfogadtatni valójában reguláris terméket.

Örültek is meg nem is


A döntést nagy örömmel fogadták a Magyar Könnyűipari Szövetségben, ahol Neményiné Gyarmati Margit egy napilapnak kijelentette, hogy ez a kínai lépés segít majd megvédeni a textilipar által érintett 25-30 ezer magyar munkahelyet. Ezzel szemben nem lát reményt a kínai „importdömping” megszűnésére Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Szerinte a távol-keleti ruházati termékek többsége eddig sem közvetlenül Kínából, hanem valamelyik szomszédos ország közbeiktatásával került a nyugati piacra. Ez a jövőben sem fog változni, tehát érdemi módosulást nem jelent a szigorítás.


Ugyanakkor a legnagyobb problémát Keleti Tamás nem a távol-keleti importdömpingben látja, hanem abban, hogy a hazai átlagfogyasztó a kínai piacon vásárolt áruval tud kijönni a fizetéséből. Szerinte addig, amíg nem nő érezhetően a hazai életszínvonal, nincs esély megállítani a kínai áruk tömeges behozatalát. De nehézséget okoz az is, hogy a hazai cégek likviditási problémákkal küzdenek, s alacsony forgótőkéjük miatt nem tudnak készletezni.

Nemzetközi reakció


Szkeptikusan reagáltak a hétfői bejelentésre az Egyesült Államok textilipari cégei. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint alig lesz hatása a bevezetésre kerülő többletadónak, ezért inkább arra igyekszik
Nem csökken a kínai ruhadömping 10

rávenni a hazai termelőket, hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező terméket gyártsanak. Ellenkező esetben a kínai import lemossa az amerikai termelőket a piacról. Ennek ellenére több mint egy tucatnyi, közelebbről meg nem nevezett megszorításra számíthatnak Amerikában a kínai textilexportőrök.


Az Európai Unió is korlátok között kívánja tartani a kínai textiltermékek importját januártól. Az Európai Bizottság kínai partnereivel közösen olyan mechanizmust kíván bevezetni, amely szavatolja, hogy a sokkal olcsóbb kínai termékek csak fokozatosan “szabaduljanak rá” az unió országaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik