Belföld

Árháború a cigarettapiacon

Árháború indulhat a dohánypiacon, miután a British American Tobacco Hungary (BAT) jelentősen csökkentette egyik cigarettájának árát. A verseny egyik vesztese az állam lehet – írja a Népszabadság.

Dobozonként hatvan forinttal, 500-ról 440 forintra mérsékelte a Pall Mall cigaretta árát a British American Tobacco Hungary (BAT). A társaság szóvivője szerint a márka átpozícionálásával igyekeznek áthódítani vásárlókat a versenytársaktól. Ennek ellenére nem számítanak árháborúra, a többi cigaretta esetében ugyanis nem csökkentenek árat.

Dohányipari szakértők szerint a cégek egyre kevesebb cigarettát tudnak eladni, így ha növelni akarják forgalmukat az erősen szabályozott reklámlehetőségek mellett, nem nagyon marad más lehetőségük, mint az árverseny. Ennek azonban a költségvetés lehet az egyik vesztese. A cigaretta jövedéki adóját ugyanis a kiskereskedelmi ár meghatározott százalékában adják meg. Így ha csökken az ár, kevesebb lesz a befolyt adó is: minden tíz forint árcsökkentésből 4,3-at az állam fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik