Belföld

Lezárult a Konzum Rt. felvásárlása

A Forlev Kft. 64,08 százalékos befolyást szerzett a pécsi Konzum Rt.-ben a december 8-án lezárult nyilvános vételi ajánlatával - közölte a Forlev Kft. a Magyar Tőkepiacban.

A közvetlen irányítás tényleges megszerzéséhez még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal engedélyére. A közlemény szerint a versenyfelügyeleti eljárás folyamatban van.

A két magyar magánszemély által jegyzett Forlev Kft., amely az ajánlat megtételekor 18,02 százalékos közvetlen befolyással rendelkezett a Konzum Rt.-ben, október 11-én tett vételi ajánlatot. A kft. 90 forintot ajánlott a 400 forint névértékű Konzum- részvényekért.

A tulajdonosok összesen több mint 2,4 millió darab részvényt ajánlottak fel a vételi ajánlat során. Az ajánlat lebonyolítója a Raiffeisen Bank volt.

A Konzum Rt. részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájába vannak bevezetve, forgalmuk az elmúlt években nagyon alacsony volt.

A Forlev Kft. az ajánlatban jelezte, hogy fontolóra veszi a Konzum Rt. részvényeinek kivezetését a tőzsdéről és a társaság zártkörűvé alakítását.

A Konzum Rt. illetve az érdekeltségébe tartozó vállalatok tevékenységében ugyanakkor nem tervez lényeges változtatást az új főtulajdonos. A pécsi Konzum Kereskedelmi és Ipari Rt. jegyzett tőkéje 2,086 milliárd forint, saját tőkéje 2,216 milliárd forint volt az idén az első félév végén. A társaság 2004 első félévében 18 millió forint veszteségetkönyvelt el, szemben a tavaly első félévi 70 millió forint adózott eredménnyel.

A Konzum csoport 2004 első fél évében 4,4 milliárd forintárbevételt ért el, ami 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az árbevétel kizárólag belföldről, 98 százalékban kereskedelemből és 2 százalékban ingatlan-bérbeadásból származott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik