Belföld

Ismét lesújtott az unió egy vitaminkartellre

Az EU-Bizottsága 66,34 millió euró bírságot vetett ki az Akzo Nobel, a BASF AG és az UCB gyógyszeripari konszernekre megegyezés miatt az állati takarmányokban alkalmazott vitaminok árában.

A három cég által a kilencvenes évek végén kötött kartellszerű megállapodást a világ 180 millió eurós B4 vitamin piacának négyötödét vonta ellenőrzése alá. Felosztották egymás között a piacot és az ügyfeleket, valamint összehangolt áremeléseket hajtottak végre.

A kartellben kezdetben részt vettek az amerikai Bioproducts és Ducoa, valamint a kanadai Chinook vállalatok is, de mivel a vizsgálatok kezdetét megelőzően több mint öt évvel elhagyták azt, mentesülhettek a bírság alól. A kartell 1992-től 1998-ig működött. Az észak-amerikai vállalatok 1994 közepén hagyták el.

A B4 vitamint sertés- és csirketáphoz keverik hozzá növekedés gyorsító, elhullási arány csökkentő és húsminőség javító tulajdonsága miatt.

A holland Akzo Nobel 20,9 millió, a német BASF 34,97 millió, a belga UCB pedig 10,38 millió eurós bírságot kapott.

Az Egyesült Államok rekord összegű 725 millió dolláros büntetést vetett ki vitamin kartell alakítása miatt 1999-ben számos vállalatra. Ebből 225 millió dollár jutott a BASF-nak.

Az EU-Bizottság 2001-ben 855 millió eurós bírságot vetett ki gyógyszeripari vállalatokra, amiből 296 millió euró esett a BASF-ra. Az Akzo Nobel szintén részesült a 2001-es büntetésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik