Belföld

Kopint-Datorg: csúcsév az idei

A magyar gazdaság számára 2004 az ipari termelés, a beruházások, az export és a GDP alakulását tekintve négy év óta a legkedvezőbb esztendő lehet.

A Kopint-Datorg Rt. csütörtökön nyilvánosságra hozott konjunktúra-jelentése szerint az idén 4 százalékos GDP-növekedést várható, ez megegyezik a szeptemberi prognózissal. Jövőre a Kopint 3,9 százalékos gazdasági növekedést jelez előre. A beruházások ez évi növekedését a szeptemberben jelzettnél 1,5 százalékponttal magasabbra, 10 százalékra teszik. A kutatók szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idén 7 milliárd, jövőre 6,8 milliárd euró lesz. Az államháztartási hiányt 2004-ben a GDP 5,5 százalékára, 2005-ben 4,8 százalékára várják, megegyezően az intézet szeptemberi prognózisával.

Palócz Éva, a társaság tudományos vezérigazgató-helyettese a jelentést ismertető sajtótájékoztatón külön is kiemelte, hogy a fiskális politika nem volt hatékony a korábban felhalmozott hiány csökkentésében, ezért a kormányzat által előre jelzett idei államháztartási hiány, amely a kormány szerint 5,1-5,3 százalék között alakulhat, az intézet kutatói szerint ennél valamivel magasabb, 5,3-5,5 százalék is lehet.

A tudományos vezérigazgató-helyettes jelezte azt is, hogy az újonnan csatlakozott EU-országok közül Magyarországon a legnagyobb az úgynevezett ikerdeficit, azaz a folyó fizetési mérleg és a költségvetés együttes hiánya. Kétséges lehet a jövő évi tervezett költségvetés teljesítése is, mivel az szerinte a legkedvezőbb áfa-bevételekkel számol, ami az ideihez képest 15 százalékos emelkedés lenne. Az idén a kormányzat mintegy 1700 milliárd forintos áfa-bevétellel számol. Palócz Éva szerint amennyiben a jövő évi áfa-bevételeket nem sikerül teljesítenie a kormányzatnak, akár 100 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel is számolni lehet.

A Kopint-Datorg elemzői úgy vélik, az idei stagnáló reálkeresetek jövőre valamelyest emelkednek. A reálkeresetek emelkedését 3,5 százalékosra teszik az idei 0,5 százalékos prognózissal szemben. A magánfogyasztás szintén emelkedik az előrejelzések szerint, az idei 2,8 százalékos prognózissal szemben 3 százalékos lehet a bővülés a következő évben.

Az elemzők szerint a világgazdasági konjunktúra ez év nyarán tetőzött és azóta mérséklődik. A jövő évben a várakozások szerint világszerte az ideinél alacsonyabb ütemű növekedés várható. A nemzetközi kereskedelem az idei 9 százalékot is meghaladó bővülését a társaság kutatói jövőre 7-8 százalékosra teszik. Az Európai Unió bővítés előtti 15 tagországa az idei mintegy 2,2 százalékos, ezen belül is az eurózóna 2 százalékos GDP-növekedése is lefelé módosul az előrejelzések szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik