Belföld

Újra nyereséges a Tatra autógyár

Két évi veszteség után az idén újra nyereséges lesz a Tatra Koprivnice cseh teherautógyár.

Az idei első kilenc hónapban a cég adózott eredménye 47 millió korona volt, a tavalyi első kilenchavi 631 millió koronás veszteség helyett. A Tatra bevétele szeptember végéig 2,739 milliárd korona volt, 39 százalékkal több az egy évvel korábbinál – jelentette be Filip Filipov, a Tatra felügyelőbizottságának elnöke.

A Tatra az első kilenc hónapban 1119 tehergépkocsit adott el, 129-cel többet, mint tavaly az első háromnegyed évben. A teherkocsik 80 százalékát exportálták.

Májusban a cég összesen 2200 gépkocsi gyártását valószínűsítette erre az évre. A közlemény szerint a Tatra cégnek az idén már nincsenek folyó finanszírozási gondjai, ami jobb kilátásokat ad a jövő évi tervekhez. Ugyanakkor a cégvezetés leszögezi, hogy az elért eredményeket nem kívánja túlbecsülni. A jövő évben az új gépkocsik termelése mellett nagyobb teret kap az alkatrészgyártás, amit a cég korábbi vásárlói régóta szorgalmaznak.

A Tatra Koprivnice többségi tulajdonosa tavaly október óta az amerikai Terex Corporation, amely a részvények 70,51 százalékát birtokolja. A Vectra Ltd. kezében a részvények 21,11 százaléka van, a maradék a kisrészvényeseké.

A szocialista évtizedekben ez a cég gyártotta a híres Tatra (603, 613) luxus személygépkocsikat is, a párt- és állami vezetés státusszimbólumát. Ezek gyártását azonban a rendszerváltás után a növekvő veszteség miatt megszüntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik