Belföld

Húszszázalékos gázáremelésre van szükség

A lakossági gázár húszszázalékos emelésére volna szükség a világpiaci árváltozás miatt - állítja a GKI ügyvezetője , aki szerint a jelenleg igazságtalanul működő gázár-támogatási rendszer is átgondolásra szorul.

Hegedűs Miklós szerint kompenzáció nélkül a jelenlegi 57-58 forintos lakossági gázárat 18-20 százalékkal kellene növelni a világpiaci árváltozás miatt. Ez azt jelentené, hogy a lakossági gázár kompenzáció nélkül 9-10 forinttal, ellentételezéssel 5-6 forinttal emelkedne.

A magyar háztartások kiadásainak átlagosan 13 százalékát teszi ki az energiavásárlás, ebből 4,5 százalékot az üzemanyagokra, míg 8,5 százalékot a háztartási energiára fordított összeg teszi ki – mondta Hegedűs, a kisjövedelmű háztartások esetében azonban az átlagosnak a kétszerese az energiavásárlásra fordított összeg, ami egy áremelkedés esetén nagy problémákat okozhat.

Hegedűs kifejette továbbá: véleménye szerint át kellene gondolni a gázár-támogatási rendszert is, mivel az jelenleg igazságtalan. A lakosság magas jövedelmű 25 százaléka fogyasztja el az 50 százalékát a gáznak, és ez a réteg támogatás nélkül is meg tudná fizetni az árát. Ugyanakkor a kis jövedelmű családok számára nagy problémát okoz az energia megvásárlása.

Varró László, a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza elmondta, nagyságrendileg egyetértenek a számításokkal, és ők is úgy vélik, hogy az idei ezer köbméterenként számított 145 dolláros gázár jövőre 195-200 dollárra nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik