Belföld

Változnak az illetékfizetési szabályok

Jövőre változnak az illetékfizetési szabályok, egyes esetekben az eddig használatos illetékbélyeg helyett átutalással, vagy készpénzbefizetéssel kell az illetéket megfizetni.

A Pénzügyminisztérium szerdai közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az illetékbélyeg-hamisítások visszaszorítása érdekében módosított törvény szerint az illeték fizetési szabályok január elsejétől, illetve március 31-től módosulnak.

Illeték-köteles adó-, illeték-, és vámügyben az eljárási illetéket 2005. január 1-jét követően – néhány kivételtől eltekintve – nem a kérelemre, beadványra, vagy nyomtatványra ragasztott illetékbélyeggel, hanem pénzben, az adóhatóság, illetve a vámhatóság által megadott számlára banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízás feladásával lehet megfizetni.

A készpénz-átutalási megbízás csak az ügyben illetékes adóhatóságnál szerezhető be. Hozzáteszik, hogy a postán hozzáférhető, “Magyar Államkincstár Eljárási illetékbeszedési számla” megnevezést tartalmazó készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) az adóhatóságnál kezdeményezett eljárások utáni illeték-kötelezettség teljesítésére nem alkalmazható. Ez ugyanis kizárólag az okmányirodánál, illetve az elektronikus úton kezdeményezett eljárások utáni illeték megfizetésére használható fel.

Az eljárási illeték megfizetésének új módja az első fokú adóhatóságnál indított illeték-köteles első fokú ügyekre (méltányossági ügyek, igazolási kérelmek), valamint az első fokú adóhatóság által hozott határozat elleni fellebbezésekre vonatkozik. A felügyeleti intézkedés iránti kérelem illetékét továbbra is illetékbélyegben kell megfizetni – hangsúlyozza a közlemény.

További változás, hogy 2005. március 31.-e után az okmányirodákban indított – illeték-köteles – államigazgatási ügyek utáni illetéket sem lehet illetékbélyeggel leróni.

A 2005. január 1. és 2005. március 31. közötti átmeneti időszakban az okmányirodáknál az eljárási illetéket még négyféle módon lehet megfizetni: illetékbélyeggel, a postákon rendelkezésre álló “sárga csekken”, ha erre technikai lehetőség van, úgy bankkártyával, hitelkártyával, illetve készpénzzel.

A Pénzügyminisztérium még szeptember 15-én vezetett be védelemmel ellátott, újfajta illetékbélyegeket. A régi bélyegeket pedig – az 5000 forintos címletű kivételével –  december 15-ig lehet használni, vagy az illetékhivatalokban visszaváltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik