Belföld

Gyurcsány: nagyon súlyos hatásai vannak az “igennek”

Gyurcsány Ferenc szerint súlyos kihatásai vannak az állampolgárság feltétel nélküli kiterjesztésének. Orbán Viktor szerint a kormány pénzben méri az embereket.

Az állampolgárság feltétel nélküli kiterjesztésének nagyon súlyos kihatásai vannak a magyar gazdaságra, a nyugdíjakra, az egészségügyi ellátásra – nyilatkozta a miniszterelnök az MTI-nek. Gyurcsány Ferenc szerint, “nem látjuk az összes következményt, nem látjuk, hogyan változtatja ez meg a magyar-magyar viszonyt”. Nem tudjuk, hogy “amikor ki fog derülni, hogy egy munkahelyre hárman jelentkeznek, hogyan fogja megváltozni a magyar belpolitikát. Mi fog történni majd, amikor magyar és magyar között vélt etnikai hovatartozás alapján jönnek létre konfliktusok” – fogalmazott.

A miniszterelnök közölte: “az ember a szíve szerint nagyon sok mindent megtenne, és ez így van rendjén. Csak amikor van felelőssége, akkor mérlegelnie kell”. “Hogyan hívják a Moszkva téren fekete munkára várakozó magyarokat? Úgy, hogy románok. Nem úgy, hogy magyarok” – mondta.

Gyurcsány nem tartja felelősnek a nemzeti radikalizmust és az azzal ötvöződő populista közelítést, “amely most a Fidesz közelítése”. “Az én politikám előre néz. Nem Trianonból kell levezetni a modern Magyarországot, hanem a jövő lehetőségeiből” – tette hozzá.

A kormányfő közölte: “ha nekem tervem lenne erre a lehetetlen kérdésre, akkor már benyújtottam volna”. Hozzátette: azt kérte Orbán Viktortól, hogy “mutassa meg, mi van a szatyrában, ha ő tudja a megoldást”. Arra a kérdésre, hogy születik-e kétharmados törvény, ha az igen szavazatok lesznek többségben a vasárnapi népszavazáson, közölte: “én nem merek jósolni, azt gyanítom, hogy nincs is válaszuk, csak politikai szándékaik vannak”.

Orbán szerint a kormány pénzben méri az embereket

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a kormány a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló vitában pénzben méri az embereket. A politikus hódmezővásárhelyi, közel 1500 ember előtt tartott nagygyűlésén közölte, bár az emberek az európai parlamenti választáson megvonták a bizalmat a “bankárkormánytól”, helyét az “üzletemberek kormánya” vette át, a határon túli magyarok kettős állampolgárságról szóló vitában is pénzben mérik az embereket. “Odáig jutottunk a vitában, hogy be akarják nekünk bizonyítani, az államnak minden polgára veszteséget jelent” – közölte a politikus.

A december 5-ei népszavazás másik, az egészségügy privatizációjáról szóló kérdésével kapcsolatban Orbán kifejtette, a kormány nem a Fidesszel, hanem az ágazatban dolgozók szervezeteivel áll vitában. “Kis túlzással azt is mondhatnám, a kormány áll szemben az emberekkel” – mondta. 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik