Belföld

Az ÁPV felbecsülteti a Mafilmet

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tendert írt ki a Mafilm Rt. és a Magyar Filmlaboratórium Kft. valós piaci értékének meghatározására - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A nyílt közbeszerzési eljárásra nettó 11,5 millió forint keretösszege áll rendelkezésre az ajánlatkérőnek.

Az ÁPV Rt. által elfogadott Mafilm üzleti terv fő prioritásai: a privatizációra való intenzív felkészülés, a társaság ingatlanrészeinek korszerűsítése a filmszakmai célú hasznosítás és a bevételek növelése érdekében, valamint a jövedelmezőség javítása.

A Mafilm Rt. 1994. évi megalakulását követő években a tulajdonosi szerkezet gyakran változott. A bonyolult és hosszadalmas átalakulási és összeolvadási folyamatot követően 2002 áprilisában jött létre az “új” Mafilm Rt., amelynek tulajdonosa az ÁPV Rt. és a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

A Mafilm Rt. fő feladata a magyar filmek és a nemzetközi bérmunkák gyártásához szükséges filmszakmai szolgáltatások teljesítése, ügyviteli lebonyolítása.

A Mafilm Rt. nem önálló fővállalkozásban készít filmprodukciókat, azok forgalmazási kérdéseivel sem a múltban, sem jelenleg nem foglalkozik. A filmszakmai szolgáltatásokat a Mafilm Rt. indirekt módon, többségi tulajdonú kft-in keresztül teljesíti.

A filmszakma szerint a társaságnak legalább hatmilliárd forintnyi fejlesztésre volna szüksége, de nem tudni, az állam rászánja-e ezt az összeget a privatizáció előtt, mivel jelenlegi állapotában nem várható jelentős bevétel a cég eladásából.

A Mafilm elfogadott fejlesztési koncepciójából kiderül, hogy a cég jelentőségének megtartásához, növekedésbe fordításához a következő három évben 6,2 milliárd forint értékű ingatlan-felújításra és fejlesztésre lenne szükség.

A Róna utcai telep megmaradt épületeinek felújításához (a telep 60 százalékát 1999-ben a TV2 tulajdonosa, az MTM-SBS Rt. megvásárolta a Mafilmtől), és egy új műterem felépítéséhez a következő években 1,2 milliárd forint kellene. A műtermeket, műhelyeket, raktárakat, szabadtéri díszleteket, köztük egy középkori várost is tartalmazó fóti telephely két ütemben tervezett felújítása és korszerűsítése pedig további 5 milliárdot igényelne.

A Mafilm 2002-ben még mintegy 9 milliárd forint bevételt ért el, tavaly pedig már csak 1,6 milliárd forint árbevételt produkált, 80 millió forintos nyereség mellett.

A holding társasághoz három leánycég is tartozik, ám konszolidált mérleg nem készült, mert az árbevétel nem érte el a törvényben ehhez határként megszabott 4 milliárd forintot.

Az ÁPV Rt. dilemma előtt áll a privatizáció módjával kapcsolatban, mivel egyfelől szóba jöhet egy gyors privatizáció, amelynek során jelképes összegért, de a fejlesztési kötelezettséggel terhelve értékesítik a Mafilm-csoportot. A másik, jelenleg nyertesnek tűnő változat szerint a következő években állami tulajdonban maradna a cég. Esetleg a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül valósulna meg a korszerűsítés, valamint a felkészítés a régiós versenyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik